7. A gyilkos torokgyík

Anyai nagymamám ötödik gyermeke, Antónia (Antóka) 1920-ban született. A két nagyfiú és két lány után Antóka lett Édesanyja szemefénye, aki azonban 7 éves korában súlyosan megbetegedett, torokgyíkot kapott. A ragályos betegség nevét onnan kapta, hogy a diftéria baktérium és toxinja a torokképletek nyálkahártyáján álhártyás gyulladást okoz. A toxin a nyirokutak mentén felszívódik, és a szerveket is megtámadja. A lepedék az összes garatképletre ráterjed, s az áldozat gyakorlatilag megfullad.

Papp Zoltán professzor, blog, diftéria, torokgyík, védőoltás, torokgyík | InforMed Hírek9   InforMed | Papp, Z.
1927-ben még nem volt antibiotikum, a gyerekek életét sokszor nem lehetett megmenteni, így sok ártatlan gyerekhez hasonlóan Antóka is meghalt. Édesanyja idegösszeomlást kapott, szanatóriumokban ápolták. Akkor nyugodott meg valamelyest, amikor ismét várandós lett és megszületett kislánya, Klárika. Benne mindig Antókát kereste és vélte látni, aki ragaszkodásával és áldozatos életével rászolgált erre a szeretetre.

Nagyapám nem sajnálta a maradék pénzét, és Antókának gyönyörű síremléket csináltatott, arcmását márványból kifaragtatta. A síremlék ma is feltűnik visszafogott szépségével a jászapáti temetőben. Azóta ez a sír szolgál Nagyapám és Nagymamám végső nyughelyéül is.

Szinte hihetetlen, de a diftéria elleni védőoltás Antóka halála után 1 évvel, 1928-ban vált elérhetővé Magyarországon, 1938-tól pedig kötelező lett. A szamárköhögés és a tetanusz elleni oltóanyaggal kapcsoltan a Di-Per-Te védőoltást 1954-ben fejlesztették ki és tették szintén kötelezővé hazánkban. Így ma már nem halnak meg gyerekek torokgyíkban.

Tudomásom van róla, hogy a közelmúltban egy anya megtagadta gyermeke beoltását. Neki ajánlom írásomat.
| Papp Zoltán professzor, blog, diftéria, torokgyík, védőoltás
2011-06-02 12:26:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop