Hirdetés

10. Jótett helyébe jót várj!

Debreceni egyetemista koromban, az 1960-as években a téli vizsgaidőszakok vizsgáit igyekeztem úgy szervezni, hogy a Karácsonyestét mindig Mezőkövesden, Szüleimmel töltsem. Többnyire december 24-én délelőtt vizsgáztam és a 2 órás vonattal már indultam is Füzesabonyba. Az egyik alkalommal jó hideg volt, a több órás úton az utasok szorgalmasan raktuk a hasábfákat a kályhára (akkoriban tehervagonokból átalakított „személykocsikban” az utasok fűtöttek).

Prof. Dr. Papp Zoltán, blog, nőgyógyászat |

InforMed Hírek9   InforMed | Papp, Z.

A vonat késett, úgy hogy nem értem el a csatlakozást Mezőkövesd felé. Az állomás kihalt volt, a legközelebbi vonatot másnapra ígérték, nem volt más választásom, mint hogy kigyalogoltam az országútra és nekivágtam a hófúvásos éjszakának. Reménykedtem, hogy egy autó esetleg majd felvesz, de Karácsonyeste lévén sokáig kihalt volt az országút.

Végül egy óra múlva, Szihalom előtt utolért egy teherautó, és felvett. Alig 10 km fázós út után megérkeztünk Kövesdre, akkor még nem volt elkerülő út (nem még autópálya!), úgy hogy közvetlenül a gimnázium épülete előtt, ahol szüleim laktak, állhatott meg az autó. Nagyon sietett a sofőrje, nem várta meg a forró teát sem, amivel Édesanyám próbált kedveskedni neki, hosszú volt még az útja az egyik nyírségi falucskáig. Búcsúzóul megmondtam nevemet, és hogy orvostanhallgató vagyok Debrecenben és szülésznek készülök, ha gyermeke fog születni, keressen meg.

Ígéretemet nem felejtette el és néhány év múlva feleségével felkeresett a debreceni klinikán. Megismertük és örömmel üdvözöltük egymást és megkért, hogy gondozzam a feleségét, nagyon hálás lesz. Nem kell hálásnak lennie – mondtam, hiszen most én leszek „hálás”, én vagyok soron. Végül három gyermekét segítettem a világra, sőt még édesanyját is megoperáltam, és soha nem fogadtam el tőlük semmit. Azaz, amit nem utasíthattam vissza, évekig rendszeresen kedveskedett nekem néhány rekesz jó zamatos szabolcsi Jonatánalmával.
Prof. Dr. Papp Zoltán, blog, nőgyógyászat

2011-07-28 15:27:17

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop