Hirdetés

11. Az életmentő érlekötés

Az 1970-es évek közepén, még fiatal klinikai ügyeletvezető koromban egy éjszaka szirénázó mentő hozott egy kivérzett nőbeteget a Szülészeti Klinikára. Alig volt 33 éves a 2 gyermek édesanyja, akinek a hüvelyéből igen erős vérzést tapasztaltunk. Több palack vérrel kellett azonnal transzfundálnunk, hogy ne a vizsgálóasztalon haljon meg.

Prof. Dr. Papp Zoltán, blog, méhnyakrák |

InforMed Hírek9   InforMed | Papp, Z.

Vizsgálattal nyilvánvalóvá vált, hogy előrehaladott méhnyakrákja van, amely a hüvely felső harmadára és a méhnyak körüli kötőszövetbe is beterjedt, megsértve a tápláló ereket. Az ilyenkor szokásos vérzéscsillapító eljárásokat alkalmaztuk, kevés sikerrel. A daganat úgy szűrte be környezetét, hogy műtéttel nem lehetett volna eltávolítani. Éreztem, hogy amennyiben valamilyen huszárvágást nem sikerül végrehajtanom, a beteget elveszítjük.

Belém villant egy régi szakkönyvben ajánlott módszer az egyébként befolyásolhatatlan kismedencei bő vérzés megfékezésére: a belső csípőverőér lekötése. Klinikánkon senkinek nem volt ezzel tapasztalata, akit meg lehetett volna kérdeznem. A módszer lényege, hogy a kismedencei szerveket ellátó fő verőér lekötésével az adott területen a vérnyomás lecsökken, ezáltal a vérzés mérséklődik, a szervek oxigénellátása azonban a számos érkapcsolatnak köszönhetően nem szenved zavart. A tájanatómiai ismereteim adtak erőt az elhatározásomhoz, hogy a módszert megpróbáljam.

Altatásban hasmetszést végeztünk és kipreparáltuk a húgyvezeték mellett a közös csípőverőeret és az abból eredő ereket. A belső csípőverőeret az oszlás után mindkét oldalon lekötöttük. A hatás hihetetlennek tűnt, a hüvelyi vérzés megszűnt, a beteg jobban lett és pár nap múlva hazamehetett.

Ettől kezdve közleményekben és előadásokon széles körben ajánlottam ezt a vérzéscsillapító módszert, amit jóllehet nem én találtam ki, de több száz betegem példáján bizonyítottam, hogy a szüléseknél, császármetszéseknél és kiterjesztett nőgyógyászati műtéteknél a vérzéscsillapítás gyors és frappáns módszere. Az egyébként kizárólag méheltávolítással csillapítható vérzés olyan alternatívája, mellyel sokszor a méh is megmenthető. A Jehova tanúinál, akik nem fogadják el a vérátömlesztést, a nagyobb vérzés megelőzése céljából, azóta ezt a módszert alkalmazzuk.

A beteg egyébként, akinek az elvérzéses halálát sikerült átmenetileg megakadályozni, egy évvel később halt meg a rák tovaterjedése következtében. Pedig már annak idején is hirdettük, hogy a méhnyakrák rendszeres, évenként végzett nőgyógyászati vizsgálattal megelőzhető. Sajnos ő későn került orvoskézre.
Prof. Dr. Papp Zoltán, blog, méhnyakrák

2011-07-28 15:51:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop