A szülés utáni depresszió magyarázata

Amerikai kutatók valamivel közelebb jutottak annak megértéséhez, hogy miért szenvednek az anyák depresszióban a szülés után. Eredményeik szerint ugyanis azok az egerek, amelyeknél egy bizonyos receptor hiányzik az agyban, hasonló tüneteket produkálnak.

postpartum depresszió | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
A tanulmány szerint a receptor szerepe az, hogy megakadályozza az idegsejtek túl gyakori kisülését a terhesség kapcsán lezajló hormonális változások mellett. Szakemberek szerint ez új lehetőséget teremt arra, hogy sikeresen kezeljük a szülés után fellépő hangulatzavarokat.

A kismamák 5-25 %-a él át valamilyen formában depressziót a szülés után, ez az állapot megnehezíti a baba ellátását, illetve a vele való kapcsolat kialakítását. Azt azonban nem tudjuk, hogy miért következik be ez az állapot egyes anyáknál, míg másoknál nem.

A Neuron mostani számában amerikai kutatók munkájáról olvashatunk, amely során az agyi, a hangulattal összefüggésbe hozható jelátvitel változásait vizsgálták. Egy GABA nevű hírvivő képes lecsökkenteni bizonyos idegsejtek aktivitását, ha azok felszínén megkötődik.

A mostani kutatások során arra derült fény, hogy egereknél a GABA egyik receptora kifejezetten emelkedett aktivitást mutat a terhesség alatt és a születés után. Elméletük szerint ez a receptor lehet felelős azért, hogy az agy ne reagáljon fokozottan a terhesség alatt bekövetkező hormonális változásokra. A szabályozás hiánya pedig hangulatingadozásokhoz vezethet.

Az elmélet igazolására létrehoztak olyan egereket, amelyeknél kevesebb volt az említett receptorból. A genetikailag módosított egerek úgy viselkedtek, mint a szülés utáni depresszióban szenvedő anyák, letargiásak voltak, és nem gondozták újszülöttjeiket. Amikor az egerek olyan gyógyszert kaptak, ami serkentette a receptorok működését, a tünetek enyhültek, és az újszülött egerek túlélése emelkedett.

A szerzők szerint „a receptorok jó célpontnak látszanak a szülés utáni depresszió kezelésére”. Lehetséges ugyanis, hogy a receptorok működésének fokozásával enyhíthetővé válnak emberekben is a szülés utáni depresszió tünetei.

„Fantasztikus látni, ahogy igazolódik az, amit már régóta sejtettünk” – teszik hozzá a kutatók. – „Az elmélet azonban, további lehetőségekkel is szolgál: más hangulatváltozásoknál, így például a menstruációs ciklussal járó tüneteknél is előnyös lehet ez a megközelítés.”

| postpartum depresszió
2008-08-03 18:18:52
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop