Gyermekágy

A szülést követően a gyermekágyasnak még 6-8 hétig enyhe, időszakos panaszai lehetnek, ahogy a nem terhes állapotnak megfelelő változások bekövetkeznek.

szülés, gyermekágy | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Az első 24 órában a pulzusszáma csökkenhet, a hőmérséklete pedig enyhén emelkedhet. A szülést követően még 3-4 napig véres hüvelyi folyás jelentkezhet, ami a 10-12. napon barnássá, majd végül sárgás-fehérré válik. A gyakran cserélt tisztasági betét vagy tampon jól felszívja ezt a váladékot.

Szülés után a megnagyobbodott méh összehúzódásai folytatódnak, a méh fokozatosan egyre kisebbé válik, mígnem eléri eredeti méretét. Ezek a rendszertelen összehúzódások gyakran fájdalmasak, és fájdalomcsillapítókkal csökkenthetők. A méhösszehúzódások mintegy 5-7 napig tartanak és fokozódhatnak szoptatás idején az oxytocin hormon miatt, amely normálisan a szoptatás kezdetén szabadul fel a tej kiürülésének reflexes megindítására, ugyanakkor azonban a méh összehúzódásait is serkenti. 5-7 nap múlva a méh már összehúzódik és nem hajlamos ellazulásra, de az orvos még tudja tapintani a hasfalon keresztül a megszokott helyén a szeméremcsont és a köldök között. Két héttel a szülés után a méh kívülről már nem tapintható. Mindazonáltal a gyermekágyas hasa még hónapokig nem lesz olyan lapos, mint a szülés előtt volt, még ha rendszeresen tornázik is. A hasfal tágulása okozta csíkok egy év után is fennmaradhatnak.

A kórházban

A kórház személyzete mindent elkövet, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a vérzés veszélyeit, a fájdalmat és a fertőzés kockázatát. A méhlepény megszületése után oxytocint adnak a méh összehúzódásának segítésére, és a hasat a nővér szabályos időközönként masszírozza, hogy a méh jobban összehúzódjon. Ezek a lépések segítenek abban, hogy a méh biztosan összehúzódjon, és ne alakuljon ki masszív vérzés. Ha a szülés során általános érzéstelenítést alkalmaztak, az anyát még 2-3 óráig megfigyelik a szülés után, egy jól felszerelt észlelő-szobában, ahol van oxigén csatlakozás, valamint vérátömlesztésre és intravénás folyadékpótlásra lehetőség.

Az első 24 óra után a javulás gyors. Az anya a megszokott étrendet kaphatja amint kívánja, néha akár röviddel a szülés után is. Felkelhet és sétálhat is amint tud. Gyakran akár már egy nappal a szülés után hasizom-erősítő gyakorlatokat végezhet; hatásos az ágyban is végezhető, hajlított térdekkel való felülés.

Mielőtt az anya elhagyja a kórházat, teljes vérképvizsgálat történik annak kizárására, hogy nem vérszegény-e. Ha a vérmintából kiderül, hogy még soha nem esett át rubeola fertőzésen, védőoltást kap azon a napon, amikor elhagyja a kórházat. Ha az anya vércsoportja Rh negatív, és az újszülötté Rh pozitív, Rh0 (D) immunglobulint adnak a szülést követő három napon belül; ez az anya által a magzati vörösvértestek ellen termelt ellenanyagokhoz kötődik, elpusztítva azokat. Ezek az antitestek ugyanis veszélyeztethetnék a további terhességeket.

Enyhe depresszió (a hangulatot postpartum depressziónak is hívják) gyakori, mely rendszerint a szülést követő 3 napon belül jelentkezik, és rendszerint 2 hétnél rövidebb ideig tart. Rendszerint a családi támogatás a legjobb ellenszer. Az a depresszió, mely a gyermek iránti érdeklődés csökkenésével, erőszakos vagy öngyilkos gondolatokkal, hallucinációkkal vagy bizarr magatartással jár, abnormálisnak tekinthető, és terápiát igényel. A depresszió valószínűsége nagyobb a szülés előtt már valamely mentális zavarban szenvedő anyák körében.

Otthon

Az anya és a gyermeke rendszerint elhagyhatják a kórházat 24 órán belül, ha mindketten egészségesek. Valójában sok orvos már 6 óra után elengedi az anyákat, amennyiben nincsen komplikáció és nem volt érzéstelenítés. Bár a komoly problémák ritkák, az orvos, a kórházi személyzet otthoni látogatásokkal, vagy szoros követéses program alapján ellenőrzi az anya és gyermeke állapotát. ((Magyarországon hivatalosan szülés után legalább öt napos kórházi megfigyelés javasolt, elsősorban az újszülöttkori sárgaság követése céljából.))

A gyermekágyas zuhanyozhat vagy fürödhet, de a hüvelyzuhanytól tartózkodnia kell a szülés után még legalább 2 hétig. A hüvely körüli terület napi két-háromszori lemosása langyos vízzel csökkenti az érzékenységet. Az epiziotómia (gátmetszés) fájdalmát naponta többszöri meleg ülőfürdővel lehet csökkenteni, amíg csak szükséges. Ha az anyának további fájdalomcsillapításra van szüksége, ha nem szoptat, kodeint és aszpirint kaphat, ha igen, acetaminofent kodein nélkül.

A vizelet mennyisége jelentősen megnő a szülés után, különösen az oxytocin adásának abbahagyását követően. Mivel a hólyag érzékenysége csökkenhet, az anyának rendszeresen kell vizelnie a szülés után, legalább 4 óránként. Ez megakadályozza egyrészt a hólyag túlfeszülését, másrészt a húgyúti fertőzéseket is. Székletlazítókat kaphat a székrekedés megelőzésére, ugyanis a székrekedés aranyér kialakulását okozhatja. Az aranyeres panaszok enyhíthetők langyos ülőfürdőkkel.

A mell tejtől feszül a tejtermelés megindulásakor (laktáció), és keménnyé, érzékennyé válhat. Ha az anya nem szoptat, a tejtermelés gyógyszeresen gátolható, a gyógyszer elhagyásakor viszont gyakran újra megindul.

Sok anya, aki nem akar szoptatni, 3-5 napig szoros melltartót hord, erősen megtámasztja a melleit, keveset iszik, és aszpirint vagy acetaminofent szed a kényelmetlen érzés csökkentésére. A panaszok rendszerint 3-5 nap alatt megszűnnek.

Azok az anyák, akik nem szoptatnak, szedhetnek altatókat, vagy fájdalomcsillapítókat. A szoptató anyáknál csak korlátozottan használhatók ezek a szerek, mert az anyatejbe kiválasztódnak.

A gyermekágyasok visszatérhetnek a normális aktivitáshoz, amint arra késznek érzik magukat. Élhetnek nemi életet is amint kívánják, és amint nem jár kellemetlenséggel. Mivel a teherbeesés lehetősége fennállhat, ezért gondoskodni kell fogamzásgátlásról, vagy a közösülés kerülendő. Az orvosok a szülés után néhány hónapig nem javasolnak újabb terhességet, hogy a teljes felépülés bekövetkezzen. Az orális fogamzásgátlóks rendszerint az első menstruáció után javasolhatók, függetlenül attól, hogy az anya még szoptat vagy sem. Néhány orvos még előbb javasolja a fogamzásgátlók szedésének elkezdését - már a szülés utáni első héten - azoknak, akik nem szoptatnak. Pesszárium is felhelyezhető, amint a méh eredeti mérete visszaállt, rendszerint 6-8 héttel a szülés után. A köztes időben habok, zselék és gumióvszer használhatók a terhesség megelőzésre, ha a nő nem szed fogamzásgátló tablettát.

Azoknál az anyáknál, akik nem szoptatnak, az első ovuláció (egy petesejt kiszabadulása a petefészekből) körülbelül a szülés utáni negyedik héten történik, az első menstruáció előtt. Ugyanakkor az ovuláció hamarabb is megtörténhet - akár már két héttel a szülés után is. A szoptató anyáknál később jelentkezik az első ovuláció, rendszerint 10-12 héttel a szülés után. Néha a szoptató anya is ovulál, menstruál és teherbe esik, ugyanúgy, mint aki nem szoptat. A rubeola ellen frissen oltott anya legalább három hónapig nem lehet újra terhes, a magzat károsodásának elkerülése érdekében.

| szülés, gyermekágy
2009-02-19 11:56:06
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop