Gyermekágyban - ájurvédikus gondoskodás mamáról és babáról

A hormonális változások miatt az orvosok szinte elkerülhetetlennek tartják a gyermekágy idején jelentkező kimerültséget, depressziót, mely az ájurvéda szerint a váta dósa egyensúlyzavara és az anyával való helytelen bánásmód miatt alakulhat ki…

gyermekágy, ájurvéda, babagondozás | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(2):48-49   Celsus Kft. | Dienes-Nagy, E
Cikkünkben az ájurvéda segítségével ahhoz adunk tanácsot, hogy miként állíthatjuk helyre a kismama szervezetének kibillent egyensúlyát, s hogyan tehetjük újszülöttünket is boldog, egészségesen fejlődő, kiegyensúlyozott babává.

Az anya gyermekágyi gondozása

Az ájurvéda a csecsemő érdekében is elsődleges fontosságúnak tartja a kismama természetes testi-lelki egyensúlyának visszaállítását, hiszen saját kiegyensúlyozottsága és elégedettsége a legtöbb, amit a gyermekének adhat. Az egyensúly helyreállításának nagyon fontos része a legyengült emésztés feljavítása.

A gázosság és székrekedés csökkentése érdekében tegyünk másfél teáskanál édesköménymagot és ugyanennyi görögszénamagot 1,8 l vízbe, 5-10 percig forraljuk, majd melegen fogyasszuk a nap folyamán!

Fontos! Az anya emésztőrendszerének gázosodása az anyatejjel táplált csecsemőnél hasfájást okozhat. Elengedhetetlen, hogy az anyuka könnyen emészthető, jól főtt, meleg ételeket fogyasszon. Ez a váta egyensúlyozó étrend fő jellemzője is.

Tipp: a száraz, csípős és hideg ételeket szülés után érdemes kerülni. Fő szempont tehát a váta egyensúlyozó étrend követése, melyről honlapunkon - www.ideal.hu - bővebben is olvashatnak.

Így lehet elég tejünk…

A bőséges anyatej-termelődés érdekében rágcsáljunk hámozott mandulát és kókuszt, s naponta kétszer fogyasszunk el egy-két csésze forralt tejet, amit egy csipet sáfránnyal s egynyolcad teáskanál kardamommal és ugyanennyi gyömbérrel ízesítsünk! Barna cukrot s ízlés szerint fél teáskanál ghít - tisztított vajat - is adhatunk hozzá. Emellett pihenjünk annyit, amennyit csak tudunk!

A baba gyermekágyi gondozása

A gyermekágy idejére, azaz az első hat hétre, az ájurvéda azt javasolja, hogy teremtsünk minél ingerszegényebb környezetet csecsemőnk számára. Húzzuk be a függönyöket, kerüljük az éles fényt, az erős zajt, a huzatot, hiszen az újszülött érzékszervei még roppant kifinomultak!

Az ájurvéda emellett napi rendszeres szezámolajos babamasszázst (abhjangát) javasol, melyet a köldökzsinór helyének be-gyógyulása után kezdhetünk el. Hatására javul a baba vérkeringése, növekszik a lélegzetvételek száma, ezzel több oxigén jut a sejtekhez, s az eredmény a jobb emésztés, az egészséges izomtónus, a mélyebb alvás s a betegségekkel szembeni nagyobb ellenálló képesség lesz.

A masszázs egyébként azonkívül, hogy erősíti a mama és a baba közti kapcsolatot, a kicsi szellemi, testi és motoros képességeit is fejleszti, s a masszírozott babák, bár nem esznek többet, gyorsabban gyarapodnak, mint társaik.

A kismama számára kedvező ételek

- Tej, rizs, meleg rizspuding tejjel és cukorral
- Tökmag, napraforgó- és szezámmag
- Sütőtök, spárga és kókusz

Ájurvédikus babamasszázs

Bár a masszázs maga csak 5-10 percig tart, az előkészületek és a fürdetés 15 perccel növeli az erre szánt időt. Amire szükségünk lesz:
- három nagy törülköző
- babakád, benne meleg víz két, fóliával becsavart párna
- tiszta pelenka
- babamosdató kesztyű
- meleg szezámolaj, melyet lepattintható tetejű műanyag palackban tartsunk!
Jó tudni! A masszázs ideális helye a fürdőszoba. A helyiség legyen meleg, huzatmentes! A masszázshoz vegyük le a cipőnket és minden ékszert, órát! Ha a körmünk hosszú, vágjuk le!

Terítsünk nagy lepedőt vagy törülközőt a kád mellé! A szükséges kellékeket közel helyezzük el, hogy könnyen elérjük! Tegyünk párnát a lepedőre, így kényelmesebben ülhetünk!

Tipp: a kádba a szokásosnál melegebb vizet engedjünk, mert az abhjanga ideje alatt még úgyis hűlni fog.

Üljünk kényelmesen a párnára, hátunkat támasszuk a kádnak vagy a falnak, és a lábunkat nyújtsuk ki!

A baba először a hátán feküdjön, fejjel a lábunk felé! Masszázs közben beszéljünk hozzá kedvesen, mondjuk el neki, hogy mi történik! Nagyszerű lehetőség ez arra, hogy kifejezzük, mennyire szeretjük őt.

Kezdjük a fejjel! Cseppentsünk a tenyerünkbe kevés meleg olajat, dörzsöljük össze kezünket, s körkörös mozdulattal kenjük az olajat a fejtetőre, majd a fej oldalsó s hátsó részére! Legyünk nagyon finomak a kutacsnál! Majd masszírozzuk meg a fülecskéket, a fül belsejét azonban kerüljük!

Az arcocska következik: mozgassuk kezünket könnyedén előre és hátra a homlokon, a mutatóujjunkkal, tenyerünkkel haladjunk a halántékon és az orcákon!

Vigyázat! Ne kerüljön olaj a baba szemébe! Mutatóujjunkkal a felső ajak és az áll masszírozása következzen, de ha pörsenés vagy kiütés van az arcon, akkor ne kenjük be olajjal egészen addig, míg ki nem tisztul! Finoman söpörjünk végig a nyakon, de legyünk óvatosak a légcsőnél!

Olajozzuk újra a tenyerünket! Csak annyi olajat használjunk, hogy tapintásunk lágy maradjon! Vigyázzunk, hogy a kissé síkos babát biztonságosan tartsuk!

Sepregessünk felfelé a mellkason, a karokon pedig az ujjak irányába, kifelé, s háromszor ismételjük meg a mozdulatokat! Mindkét kart masszírozzuk át: a vállaknál körkörös, míg a karoknál egyenes irányú fel-le mozdulatokat alkalmazzunk! A könyöknél megint körkörös, az alkarnál egyenes fel-le mozdulatokat végezzünk! A csuklónál körkörösen dörzsöljük, a hüvelykujjunkkal pedig írjunk le köröket a baba tenyerében és kézfején! Nagyon finoman, kissé húzzuk meg az ujjacskákat!

Most a has következik. Óvatosan, lassan balról jobbra, az óramutató járásával megegyező irányban masszírozzunk! Ez segíti az emésztést és az ürítést, valamint a gázok eltávolítását.

Térjünk át a lábra! Egyszerre mindkét lábon, a comboktól indulva, a lábujjak felé sepregessünk egymás után háromszor! A combocskák belső oldalain a hüvelykujjunkkal végezzünk körkörös masszázst! A csípő, a térd és a boka fölött körkörös mozdulatokat végezzünk! A combon és a lábikrán fel-le irányú, egyenes mozgással haladjunk!

Az Achilles-ínnál fel-le mozgást végezzünk, ahogy a lábfejen is! A talpon legkevesebb tízszer menjünk át! Végül a baba lábujjait is huzigáljuk meg finoman!

Most fordítsuk a babát hasra! Figyeljünk arra, hogy tudjon lélegezni, törülköző vagy lepedő ne zárja el a levegő útját! Finoman masszírozzuk meg a hátát tenyerünk teljes felületével, fel és le! Ha 6-8 percet szánunk a masszázsra, ebből 3 perc a háté legyen, ez még a baba számára is a legfontosabb relaxációs terület.

Levezetés, befejezés

Az abhjanga végeztével fürdessük meg a babát gyenge szappannal! Samponozni csak hetente egyszer ajánlatos, majd töröljük finom mozdulatokkal szárazra, főleg a fejét!

Figyelem! Ha a baba lázas vagy beteg, akkor néhány napra szüneteltessük a masszázst, míg jobban nem lesz!

Dienes-Nagy Erika
| gyermekágy, ájurvéda, babagondozás
2007-02-09 16:08:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop