Kismamák veszélyben

Az első gyermekes anyák a szülés után fokozottan veszélyeztetettek, állítja egy nagyszabású új vizsgálat – nemcsak a szülés utáni depresszió fenyegeti őket, hanem egy sor elmebetegség is.

szülés, kismama, elmebetegség | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Az új apák nem ennyire érzékenyek, minden bizonnyal azért, mert őket nem érintik annyira a gyerekkel kapcsolatos fizikai és társadalmi változások.

Dániában több mint 30 éven át 2,3 millió ember bevonásával készítették a felmérést, és azt tapasztalták, hogy az első gyereknél az első három hónap a legkockázatosabb, ezen belül is az első hetek. Ekkor tudatosul ugyanis az anyákban, milyen óriási felelősség egy újszülött gondozása.

Az első 10-19 napban az új anyák hétszer gyakrabban kerültek kórházba elmebetegséggel, mint a nagyobb gyerekes anyák. Ugyanez megfigyelhető az ambuláns pszichiátriai kezeléseknél is.

Az észlelt betegségek közé tartozik a szülés utáni depresszió, de megfigyeltek bipoláris betegséget, amelynél a depressziós szakaszok váltakoznak a mániásakkal, skizofréniát és hasonló rendellenességeket, valamint alkalmazkodási zavarokat, például súlyos szorongást is.

Az amerikai orvosszövetség folyóiratában, a JAMA-ban megjelenő tanulmány felhívja a figyelmet a kismamák pszichiátriai szűrésének fontosságára, valamint az érintettek kezelésére.

A lelki egészség alapvető fontosságú, ahhoz hogy az anya jól végezze a dolgát, örömét lelje a családjában és más kapcsolataiban, felkészüljön a baba érkezésére, képes legyen megbirkózni a stresszel, és élvezze a szülővé válás örömét.

A kutatók szerint a dániaihoz hasonló eredmények várhatók más fejlett országokban is, legfeljebb a szűrési gyakorlat és az egészségügyi ellátás különbségei miatt mutatkozhatnak eltérések.

A szülés utáni fizikai változások, a hormonszint hullámzásai csak részben magyarázzák azt, hogy a nők érzékenyebbek. Ehhez jöhet még a kialvatlanság, és a szoptatással járó követelmények, amelyek külön vagy együttesen kiválthatják a lelki zavarokat.

The Associated Press
| szülés, kismama, elmebetegség
2006-12-07 23:00:25
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop