Egyre több baba születik ópiátmegvonási tünetekkel

Átlagosan minden órában világra jön legalább egy ópiátmegvonási tüneteket mutató újszülött az Egyesült Államokban, az elmúlt évtizedben megháromszorozódott az ilyen babák száma - állapították meg amerikai kutatók.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány szerint a kismamák közül ötször többnek lett pozitív az ópiáttesztje 2009-ben, mint 2000-ben. Ezer újdonsült anya közül 5-6-nak a szervezetében találták meg a kábító hatású szer nyomait az utolsó vizsgált évben (2009).

Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC adatai szerint 2008-ban 14 800 ember halt meg az országban receptköteles gyógyszerek miatti túladagolásban, míg 20 évvel korábban ennek csak mintegy harmada.

Mostani elemzésükhöz több mint 4000 amerikai kórház adatait használták fel a Michigani Egyetem (Ann Arbor) kutatói. Eredményeiket statisztikai módszerekkel terjesztették ki a népesség egészére, így adódott, hogy míg 2000-ben ezer újszülött közül egynél tapasztaltak ópiátmegvonásra utaló tüneteket, addig 2009-ben már több mint háromnál. Ez azt jelenti, hogy 2009-ben az Egyesült Államokban körülbelül 13 500 újszülött jött világra ópiátmegvonással.

Egyelőre nem tisztázott, hogy hosszabb távon milyen egészségügyi következményekre számíthatnak az ópiátfüggő anyáktól született babák, de a szakemberek feltevései szerint fejlődésüket késleltetheti.

Az ópiátfüggő anyák között összesen 15 százalék lehet azok aránya, akiknek - például autóbaleset miatti - fájdalmaikra írtak fel erős gyógyszereket, illetve heroinfüggők. A többi 85 százalék vényköteles fájdalomcsillapítókkal élt vissza várandóssága idején.
| terhesség, gyógyszer, fájdalomcsillapító, kábítószer
2012-05-04 05:59:52


Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kuta...


Kiderítették, hogyan hat a betiltott Contergan

Svájci és amerikai tudósok kimutatták a Contergan hatásmechanizmusát. Az 1960-as években gyermekek ezrei jöttek a világra sérülten, mivel édesanyjuk az e néven forgalm...


Biztonságos a terhesség alatti influenzaoltás egy nagy tanulmány szerint

A témával foglalkozó kiterjedt tanulmány szerint biztonságos a terhesség alatti influenzaoltás.


Az antidepresszánsok nem növelik a terhesség körüli kockázatokat

A terhesség ideje alatt szedett antidepresszánsok nincsenek összefüggésben a halvaszületés vagy a csecsemőhalálozás magasabb kockázatával - derült ki egy svéd ta...


Egyre több baba születik ópiátmegvonási tünetekkel

Átlagosan minden órában világra jön legalább egy ópiátmegvonási tüneteket mutató újszülött az Egyesült Államokban, az elmúlt évtizedben megháromszorozódott ...