Magzatkárosító gyógyszerek

gyógyszer, terhesség, magzat | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Tisztelt Doktornő!

A gyógyszerek ismertetőit olvasva azt tapasztaltam, hogy legtöbbjük szedése nem javasolt terhesség ill. szoptatás ideje alatt. Arról azonban sehol nem találni információt, hogy a családtervezés időszakában a férfi milyen gyógyszereket nem szedhet, melyek esetleg károsíthatják a hímivarsejteket. Feleségemmel gyermeket szeretnénk, de nem tudjuk, hogy az általam szedett Rowatinex gyógyszer (amit vesekő probléma miatt szedek) befolyásolhat-e valamit.

A konkrét kérdésem az lenne, hogy mely gyógyszereknek van károsító hatása a férfira és a foganó gyermekre nézve, illetve az általam említett gyógyszer szedése mellett nyugodtan próbálkozhatunk-e a gyereknemzéssel?

Köszönettel:

A gyógyszerek nem kívánt hatása (mellékhatása) jelentkezhet férfiaknál a potencia csökkenésével, de befolyásolhatja a spermaképződést, vagy hormonális hibát (csökkent androgén kiválasztást) okozhat. Sokszor nem is közvetlenül, hanem a DNS-ben (desoxinribonukleinsav) idézhet elő olyan károsodást, mely esetleg csak egy későbbi generációban okoz bajt. A daganatos betegségek kezelésére használt un. citosztatikumok, ha egyes esetekben átmenetileg biztosan károsítanak. Biztosan negativ hatásúak bizonyos idegrendszerre ható szere (un. neuroleptikumok) szteroid származékok, de a sor folytatható : digitálisz, cimetidin, nitrofurantoin, sulfasalazopiridin, propafenon, ketokonazon, diazepam, vincristin, meprobamat. Ezen hatóanyagokat tartalmazó szereket széles körben alkalmazza a medicina - szívbetegségek, bélbetegségek, kedélybetegség, gombásodás, hólyaghurut kezelésére. Külön említést érdelemnek a vérnyomáscsökkentők, melyek egy része impotenciát okoz, míg mások az ejaculációt gátolják. Tehát igen széles azon gyógyszerek skálája, melynek negatív hatásúak a férfi nemzőképességének valamelyik fázisára. Ezért nemzőképes korban levő férfit csak igen nagy körültekintéssel állítunk be tartós gyógyszeres terápiába. Az ön által említett szer biztosan nem káros. (rowatinex)

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| gyógyszer, terhesség, magzat
2005-02-23 01:47:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop