Az ACE-gátlók fejlődési rendellenességet okozhatnak

Egyes, korábban biztonságosnak vélt vérnyomáscsökkentők a terhesség korai szakában szedve jelentősen megnövelik a fejlődési rendellenességek számát.

ACE gátlók, terhesség, fejlődési rendellenesség | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Egy amerikai kutatócsoport megállapította, hogy ha az anya az első trimeszterben ACE-gátlókat szed, közel kétszer gyakrabban születik a gyerek súlyos szív- és agyfejlődési rendellenességgel, mint akik nem szedtek vérnyomáscsökkentőt. Más vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél ezt nem tapasztalták.

A várandós nők mintegy 8 százalékának magas a vérnyomása, ami szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet. Hogy pontosan hány nő szed a terhessége alatt ACE-gátlót, nem tudni, annyi azonban bizonyos, hogy a szülőképes korban levő nők számára felírt gyógyszer forgalma az 1995-ös 1,4 millió receptről 2002-ben 2,7 millióra nőtt.

Az ACE-gátlók csomagolásán fel van tüntetve a figyelmeztetés, hogy a terhesség késői szakaszában veszélyes lehet a szedése, valamint az is, hogy a terhesség megállapításakor szedését abba kell hagyni. Az első trimeszterben kifejtett hatásáról azonban mindezidáig nem sokat tudtak az orvosok.

Az új kísérleti eredmények alapján a kutatás vezetője, dr. William Cooper gyermekorvos azt javasolja, hogy „kerülni kell ezeknek a gyógyszereknek a szedését, mert nem tekinthetők biztonságosnak”. Az FDA szerint további kutatások szükségesek ahhoz, hogy lecseréljék a figyelmeztetést a csomagoláson, de a hivatal a honlapján közli az esetleges veszélyt.

A kísérletben 29 507 újszülött adatait vizsgálták 1985-2000 között. Közülük 411-nak az anyja szedett vérnyomáscsökkentőt, ebből 209 ACE-gátlót. Ebben a csoportban a babák 7 százaléka született valamilyen rendellenességgel, míg a gyógyszert nem szedőknél ez a szám csupán két százalék volt. A leggyakoribb rendellenességek a „lyukas szív”, valamint idegrendszeri és vese fejlődési rendellenességek voltak.

The Associated Press
| ACE gátlók, terhesség, fejlődési rendellenesség
2006-06-09 11:47:11
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop