Gyógyszerszedés terhességben: antidepresszánsok

Fokozza a fejlődési rendellenességek kockázatát, ha a terhes nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében – állapították meg a Montreal-i Egyetem kutatói. Tanulmányuk a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: Freepik
A kutatók szerint a fejlődési rendellenességek kockázata az antidepresszánst szedő nőknél 6-10 százalék, míg a nem szedőknél 3-5 százalék. Ez a különbség elég nagy ahhoz, hogy megkérdőjelezze az antidepresszánsok használatát terheseknél.

A cikk vezető szerzője már korábban kapcsolatot talált az antidepresszánsok szedése és a vetélés, valamint az alacsony súllyal, esetleg autizmussal született gyerekek között.

Kanada Quebec tartományában évente mintegy 135 ezer nő lesz állapotos, közülük 7 százaléknál jelentkeznek a depresszió közepes vagy enyhe tünetei, súlyos tünetek csak kevesebb mint egy százalékuknál fordulnak elő.

A kutató több mint 18 ezer Quebec-i depressziós nőt adatait dolgozta fel egy adatbázisból, amelyben 1998 és 2009 között csaknem 300 ezer állapotos nő adatait rögzítették. A vizsgált csoportban mintegy 20 százalék szedett antidepresszánsokat a terhesség első három hónapjában. Csak az első trimesztert vizsgálták, mert a 12. hétre már a magzat teljesen kifejlődik.

A kutatás megállapította, hogy az antidepresszánok gátolják a magzatban a szerotonin beépülését, ami számos rendellenesség kialakulásához vezethet.

A tanulmányban példaként említett citalopram szedése esetében a fejlődési rendellenesség aránya 5 százalékról 8 százalékra ugrott, összesen 88 születési rendellenesség esetében találtak kapcsolatot.

Egy másik gyógyszer, a paroxetin hatására megnőtt a szív fejlődési rendellenességek kockázata, a venlafaxin a máj, a triciklikus antidepresszánsok pedig a szem, a fül, az arc és a nyak defektusaiért lehetnek felelősek.

Mivel egyre nagyobb számban fordul elő a terhesség alatti depresszió, nagyon óvatosan kell bánni a gyógyszerekkel a tünetek kezelésében, és inkább gyógyszer mentes, alternatív kezelési módokkal kell próbálkozni.

| antidepresszáns, gyógyszerszedés terhességben, fejlődési rendellenesség
2023-05-22 14:16:17
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop