Hirdetés

Karriergyilkos terhesség?

Egy ausztrál kutatás eredményei szerint a dolgozó nők jelentős része úgy érzi, a gyermekvállalás gyakorlatilag útját állja a karrierépítésnek, egyúttal úgy vélik a magas beosztás és a család ellátásának összeegyeztetése rendkívül nehéz feladata.

terhesség, karrier, gyermekvállalás |

InforMed Hírek7   InforMed

Dolgozol vagy főzöl?

Az ausztrál CareerOne megbízásából készített felmérés szerint sok nő szakmai előmenetele akadályaként értékeli a terhességet. A közel 1500, dolgozó nő részvételével készült kutatás eredményei szerint ugyanis a megkérdezettek kétharmada úgy véli a gyermekvállalás negatív hatást gyakorol karrierjükre, és akadályát képezi a szakmai feljebbjutásnak. Mindemellett 75 százalékuk úgy véli, egy felsőszintű beosztás és a család ellátás nehezen összeegyeztethető feladat lenne számukra.

A kutatás eredményeit a CareerOne Women’s Forum című rendezvényén értékelő ausztrál parlamenti képviselő, Bronwyn Bishop szerint a vizsgálat eredményei megerősítik azt a tényt, hogy az első gyermek megszülése után a nők szakmai előrejutása komoly akadályba ütközik. A képviselő álláspontja szerint a felmérésben adott válaszok azt a munkaadó mentalitást is tükrözik, miszerint szívesebben alkalmaznak, illetve léptetnek elő férfi munkavállalót, hiszen ők rugalmasabbak, könnyebben alkalmazkodnak a feladatokhoz, mivel rendszerint nem kell a gyerekekért rohanniuk az iskolába, sem szabadságot kivenniük a betegség miatt.

A CarreerOne sajtóközleményében nem tért ki arra, hogy a megkérdezettek milyen szférában, beosztásban dolgoznak, sem arra, milyen arányban voltak köztük a gyermekes illetve a gyermektelen dolgozók.

Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél
terhesség, karrier, gyermekvállalás

2009-12-04 12:29:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop