Gyakoribb a terhesség előtti cukorbetegség az USA-ban

Az elmúlt hét évben több mint kétszeresére emelkedett azoknak a várandós nőknek a száma, akik már terhességük előtt diabéteszesek voltak. Ez az állapot, írják kaliforniai kutatók, veszélyes lehet mind az anyára, mind az újszülöttre.

diabetes, terhesség, rizikó | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A terhesség előtti diabétesz más, mint az ún. gesztációs, azaz ami a terhesség alatt alakul ki, és a terhesség után gyógyul. A kezeletlen diabétesz terhességben a vetélés és a halvaszülés fokozott kockázatával jár, és fokozott a veszélye annak, hogy a baba születési rendellenességgel jön világra.

1999-ben 245 terhes nőnél diagnosztizáltak terhesség előtti diabéteszt, 2005-re ez a szám 537-re nőtt, azaz 1000 terhességenként 8-ról 18-ra ugrott. A legnagyobb mértékű emelkedés a 13-19 éves szülő nők körében volt tapasztalható, több mint ötszörösére nőtt.

A kutatók több mint 175 ezer, etnikailag sokféle nő adatait elemezték, akik 1999 és 2005 között szültek. A szakemberek szerint ez az összetétel tükrözi az Egyesült Államok népességének összetételét.

A szakemberek azt tanácsolják a nőknek, hogy a gyermek tervezése előtt három hónappal keressék fel az orvost és méressék meg a vércukor-szintjüket, mert mire egy nő észreveszi, hogy terhes, a baba szíve már kialakult, és az anyai diabétesz árthat neki és születendő gyermekének egyaránt.

The Associated Press
| diabetes, terhesség, rizikó
2008-05-05 11:42:28

Web Design & Development Prowebshop