Epilepszia és terhesség

terhesség, epilepszia | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves doktornő!

Nagyon megörültem, amikor ráakadtam erre a honlapra. Az ember olyan elveszettnek érzi magát, ha baja támad, az orvosai, csak amolyan fél válaszokat adnak, amik szinte semmire nem jók. De ezt ne vegye sértésnek, szeretem az orvosokat, csak nagyon leterheltek.

Szóval, a bajomról. 24 éves vagyok. '92-ben, 17 évesen kialakult az epilepsziám, (bár a személynévmás ragot szívesen elhagynám) Ez éjszakai elalvás után jelentkezett, nappal csak zavart voltam. '87-ben autóbalesetet szenvedtem, agyrázkodásom volt, erre vezették vissza később az epilepsziát.

5 évig Convulexet szedtem, tünetmentes voltam. Aztán idegorvosom javaslatára és az én könyörgésem okaként elhagytuk. 3 évig Rivotril 0,5 mg-ot szedtem egyet este. Ez már nagy haladás volt. Ugye? Tünetmentes voltam!

Aztán idén aug. 07-én rohamom volt. Aznap éjjel 3-szor 2 óránként keltem föl. Eleve éjjel 1 órakor aludtam el, aztán a rosszul felhúzott óra, 2 órakor, és később 5 órakor keltett. Igaz ezután reggel 10-ig aludtam. De délben már a kórházban voltam.

Nagyon szomorú, elkeseredett lettem. Tudniillik, az egész gyógyszer elhagyás azt a célt szolgálta, hogy majd egészséges gyermeknek adjak életet. Az orvosok ráállítottak a Tegretol 200 mg-ra, mondván, ha gyermekem lesz, ne legyen baj. Ám! Én - lehet oktalanul - de egy kicsit bizonytalan vagyok.

A doktornőmmel megbeszéltük a témát, hogy a terhesség egész ideje alatt szednem kell majd a gyógyszert. Bár a gyógyszer leírásban a terhesség - azt hiszem - első 3 hónapjában ezt a gyógyszergyártó nem javasolja. De én még belegondolni se merek, mi van akkor, ha a gyógyszer bármilyen módon hatással van a gyermek fejlődésére.

Hogy mondjam, én így nem merek gyereket vállalni. Viszont a doktornő nem biztatott, hogy valaha én megszabadulhatok ettől, vagy más gyógyszertől. Viszont mi van akkor, ha én még is szeretnék gyermeket. (Egyébként 4 éve férjnél vagyok) Ő azt mondta, nem kell félnem. Erre kértem tőle egy adatkimutatást, arra nézve, hogy a terhesség alatt Tegretolt szedett nők, egészséges gyermeknek adtak életet - de azt nem tudott adni, mondván nincs.

Mikor látta, hogy egészen neki keseredtem, ajánlott egy Hűvösvölgyi "kórházat", ahol az epilepsziával behatóbban foglalkoznak, és meg is műtik a pácienst, ha arra alkalmas. Szeretném megkérdezni - mivel a doktornőm nem tudta - ennek az intézménynek a pontos nevét, és címét. Valamint szeretném kikérni a tanácsát, hogy nagy baj-e ha Tegretolt szedek terhesség alatt. Segítségét előre is nagyon köszönöm: Egy nagyon elkeseredett fiatal asszony

Válaszát nagyon várom.

A Tegretol carbamazepint tartalmazó antiepileptikum. A gyógyszerköny relatív ellenjavallatként említi meg a terhesség első harmadát. Ez azt jelenti, hogy nem túl nagy a valószínűsége, hogy a gyógyszernek teratogén, magzatkárosító hatása lenne, de lehet. Ennek ellenére orvosnője igen helyesen mondja, hogy igenis szedje a gyógyszert, belekalkulálva annak esetleges mellékhatását is. Ugyanis egy epilepsziás roham sokkal nagyobb veszélyt jelent leendő gyermeke számára, tehát a kisebbik rosszat kell választani. Napjainkban számos lehetőség van akár az öröklött, akár a szerzett fejlődési rendellenesség kiszűrésére, majd a vizsgálat alapján, annak eldöntésére, megtartható-e a terhesség.

A kérdezett cím az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézet, (köznyelven a "Lipót")dr. Halász Péter vezetésével működik epilepszia szakambulancia, II. kerület, Hűvösvölgyi úton.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| terhesség, epilepszia
2002-07-11 13:40:33

Web Design & Development Prowebshop