Bélműtét után, terhesség?

műtét, terhesség | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kedves Doktornő!

27 éves, nő

Az én problémám egy kicsit valószínüleg rendhagyó. Két évvel ezelőtt a tüneteim alapján sigmoideokelet találtak nálam, így megműtöttek:" a sigmabelet és a rectum felső harmadát resecáltuk" , ez áll a zárójelentésemben.

Azóta minden problémám megoldódott. Szigorúan diétázom és betartok mindent amit az orvosom mond. Idén visszamentem egy kontroll vizsgálatra és a belgyógyász mindent rendben talált. A probléma abból adódik, hogy a műtét előtt a sebész azt mondta, hogy nem lehet gyerekem. A belgyógyászom az utolsó vizsgálat után azt mondta, hogy ennek semmi akadálya sincsen csakkérte, hogy mindenképpen császármetszéssel szüljek.

Akkor ezzel nem foglalkoztamde idén férjhez mente és már lassan egy éve próbálkozunk semmi eredménnyel. ( már minden lehetséges segítséget, amit orvosi beavatkozás nélkül lehetett, bevetetünk: hőmérőzés stb.) A kérdésem az lenne, vajon a sebész mire alapozhatta az állítását, hogy nem lehet gyermekem? Hová forduljak a nőgyógyászomhoz vagy a sebészhez (akihez nem szívesen mennék)?

Elég lenne nőgyógyászati szempontból csak alaposan kivizsgáltatni magam?

Előre is köszönöm a válaszát, tisztelettel: egy aggódó lány

Érthető, hogy aggódik, miután az operáló sebész a műtét előtt azt mondta, nem lehet gyereke, a belgyógyász kolléga is mást javasolt. Tudja meg, hogy a műtétnél végeztek-e olyan beavatkozást, mely a terhességet lehetetlenné teszi (pl. petefészek eltávolítást). Kérjen másolatot a műtéti leírásról, ehhez joga van. Vagy esetleg tervezték a petefészek eltávolítást, de végül is nem végezték volna el, hiszen a zárójelentésen nem szerepel. Tisztázza az ügyet, majd keressen fel férjével együtt egy meddőségi ambulanciát. (Pl. a Szent János Kórházban), ahol mindkettőjük vizsgálatát el tuják végezni. (Lehet a férjében is hiba!). Azonban az ön részletes vizsgálata is elengedhetetlen.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| műtét, terhesség
2002-07-11 14:46:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop