Terhesség és cukorbetegség

A fogamzóképes korú nők kb. 0,3 százaléka ismerten cukorbeteg. Túlnyomó többségüknél 1. típusú cukorbetegség áll fenn, ahol teljes az inzulinhiány és ezen betegek inzulinkezelésben részesülnek. Igen ritka az, hogy fiatal korban olyan cukorbetegség alakul ki, amely diétával vagy tablettával egyensúlyban tartható.

terhesség, inzulinkezelés, cukorbetegség, vércukor | Gyógy-ír   Kisalföld
Magas vércukor - gyakori komplikációk

Évtizedekkel ezelőtt a cukorbetegség a terhesség ellenjavallatát jelentette a magzati és az anyai veszélyek miatt. Rosszul kezelt és nem megfelelően ellenőrzött diabéteszeseknél ma is előfordulnak súlyos komplikációk. Ilyenkor gyakori a spontán vetélés, a méhen belüli elhalás és a koraszülés. Az anyát jobban veszélyeztetik a terhesség alatti fertőzések, nő a terhességi vizenyő és a magas vérnyomás esélye. Az anya "önmérgeződése" (toxikolózis) életet veszélyeztető állapot. A túl magas vércukor az embrióban megzavarja a szervtelepek normális kifejlődését, ezért a legkülönfélébb fejlődési rendellenességek fordulhatnak elő.

Ha magas az anyai vércukor, a magzatba is nagy mennyiség jut, a magzati hasnyálmirigy fokozott inzulintermelésre kényszerül, ez a zsigerek megnagyobbodásához és fokozott zsírlerakódáshoz vezet. Így alakulhat ki a ma már szerencsére ritkán látott "óriásmagzat" (macrosomia). Macrosomia esetén a születést követő tartósan alacsony vércukorérték görcsöket okozhat, emellett légzési elégtelenség is kialakulhat. Az 1. típusú cukorbetegség öröklésének kockázata igen csekély.

Jó vércukor - szövődménymentes terhesség

A magzati és az anyai komplikációk azonban szinte teljesen kiküszöbölhetők akkor, ha az anyának normálisak a vércukorértékei. A gyermeket vállalni akaró cukorbeteg nők intenzív gondozását már a tervezett fogamzás előtt meg kell kezdeni. Már ekkor is törekedni kell a minél tökéletesebb anyagcsere-egyensúly elérésére.

A vércukorértéknek a normálisat a legjobban megközelítőnek kell lennie. A négy és 8,5 mmol/l közötti értékeket célozzuk meg, a vércukorátlagot mutató hemoglobin A1C 6 százalék alatti legyen. Ha a beteg tablettát szed, azt magzatkárosító hatása miatt jóval a tervezett terhesség előtt le kell állítani és inzulinkezelést kell elkezdeni.

Alapelv tehát az, hogy ne "véletlenül" essen teherbe a cukorbeteg! Amíg nem jó a cukoranyagcsere, addig biztonságos fogamzásgátlásról kell gondoskodni. A súlyos szemfenéki elváltozások, előrehaladott vesekárosodás ma is a terhesség ellenjavallatát jelenti. Enyhébb szövődmények esetén jól beállított cukorbeteg nőnél a terhesség engedélyezhető. Az enyhe szövődmények megfelelő gondozás mellett nem szoktak súlyosbodni.

Teendők a terhesség idején

Fontos a terhesség korai felismerése. Amennyiben cukorbetegnél terhesség igazolódott, olyan központba kell irányítani, ahol felkészültek az egész terhesség alatti gondozásra, ellátásra. Itt rendelkezésre áll diabetológus, szülész-nőgyógyász, szemész stb. A belgyógyász, diabetológus legfontosabb feladata a terhesség alatt a normális vércukor biztosítása. Az egészséges terheseken a vércukor kissé alacsonyabb a normálisnál. Ugyanezt kívánjuk elérni cukorbeteg terheseinknél is. 3,5-4,5 étkezés előtti és 4-7 mmol/l étkezés utáni vércukor elérése a célunk, emellett a vizeletben se ürüljön cukor. A cél eléréséhez figyelembe kell venni, hogy a terhesség ideje alatt a hormonális változások miatt az inzulinigény jelentősen megnő.

A terhesség 12-34. hete között hetente több mint 5 százalékkal kell emelni az inzulinadagot.

Intenzív inzulinkezelés

Cukorbetegség melletti terhesség csak "intenzív" inzulinkezelés mellett valósítható meg, ami főétkezés előtt adott gyors hatású és napi 1-3 alkalommal adott közepes hatású inzulinbevitelt jelent. A betegnek rendelkeznie kell vércukormérővel, legalább 3-5-ször szükséges önellenőrzés naponta. Szövődménymentes esetben hetente diabetológiai, kéthetente szülészeti ellenőrzés ajánlott. Ha nincs komplikáció, szülészeti intézetbe a felvétel csak a terhesség utolsó heteiben szükséges. A szülés után a kismama inzulinigénye hirtelen lecsökken, az adangó inzulinmennyiség néhány nap alatt eléri a terhesség előttit. Ebben az időszakban az inzulinmennyiség fokozatos csökkentése mellett intenzív vércukorönkontroll szükséges a hirtelen vércukoresés (hypoglykaemia) kivédésére.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően minden kismamánál hazánkban is a terhesség 24. és 28. hete között terheléses vércukorvizsgálatot végzünk.75 g szőlőcukor elfogyasztása után 2 órával ha a vércukorérték nagyobb 11 mmol/l-nél, akkor cukorbetegséget állapítunk meg. Ha a 2 órás érték 7,8 és 11 mmol/l között van, csökkent glukóztoleranciáról beszélünk.

A szűrést korábban kell végezni, és szükség szerint a későbbiekben esetleg meg kell ismételni azoknál, akiknél fokozott a gestatiós diabetes kialakulásának kockázata. Idetartoznak azok a terhes nők,

  • 1. akiknek családjában halmozottan fordul elő diabétesz,
  • 2. akiknek korábbi terhességük alatt gestatiós diabetesük volt,
  • 3. akiknek korábbi terhességük "ok nélkül" megszakadt,
  • 4. akiknél a korábbi terhességből született gyermek súlya meghaladta a 4000 grammot,
  • 5. akik elhízottak,
  • 6. akik magas vérnyomásosak,
  • 7. akiknek zsíranyagcsere-zavaruk van,
  • 8. akik fejlődési rendellenességben szenvedő gyermeket szültek,
  • 9. akik harminc évnél idősebbek.
A kezelés alappillére a diéta

Ha terhességi cukorbaj igazolódik, a kezelés alapvető feladata a normális vércukor biztosítása a szövődmények megelőzése miatt. Célunk, hogy a vércukorérték 3 mmol/l és 7 mmol/l közötti legyen, vagyis az egészséges terhesekre jellemző értéket érjünk el. A kezelés alappillére a diéta. Van, amikor ez önmagában is elegendő.

A nagyobb vércukor-ingadozás elkerülése végett napi hatszori étkezés kívánatos. Napi 140-180 gramm szénhidrátot tartalmazó étrendet kell tartani. Ügyelni kell az optimális kalóriabevitelre, elkerülendő a felesleges testsúlynövekedést. A rostdús táplálkozás egyrészt lassítja a szénhidrátok felszívódását, másrészt a terhesség alatt nem ritka székrekedésre is jótékony hatású. "Profi" dietetikussal történő konzultáció sokat segíthet a diétás ismeretek megszerzésében és alkalmazásában a mindennapi gyakorlatban.

Mikor szorul a beteg inzulinra ?

Ha korrekt diéta mellett is magasabbak az étkezés utáni vércukorértékek 7 mmol/l-nél, akkor inzulinkezelést kell bevezetni. Sajnos semmilyen tablettás készítmény nem alkalmazható terhesség alatt magzatkárosító hatásuk miatt. Az inzulint "intenzív" formában adagoljuk, illetve adagolja magának a kismama. Ez étkezés előtti, gyors hatású és szükség szerint reggel-este "közepes" hatású inzulinadást jelent. Az adag változik, a terhesség előrehaladtával általában nő az inzulinszükséglet. A megfelelő kezeléshez elengedhetetlen az otthoni vércukor-önellenőrzés, és hetente a kezelési stratégia megbeszélése diabetológus szakorvossal. Szülés után, az anyai szervezet inzulin ellen ható hormonszintjeinek normalizálódásával a cukoranyagcsere lényegesen javul. Az inzulinkezelés folytatása csak igen ritkán szükséges. Természetesen az anya továbbra is diétázik. A végleges minősítést és a további ellenőrzési kezelési stratégiát a szülést követő 6-8 héttel elvégzett vércukorterhelés után tudjuk eldönteni.

| terhesség, inzulinkezelés, cukorbetegség, vércukor
2002-07-18 12:29:29
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop