A hüvelyi fertőzés növeli a vetélés kockázatát

Egy közönséges hüvelyi fertőzés növelheti annak a kockázatát, hogy a nők a terhesség korai szakában elveszítik magzatukat, állapították meg brit kutatók.

A bakteriális vaginózist (BV) már korábban is összekapcsolták a koraszülésekkel és az újszülöttek alacsony születési súlyával. Egyes tanulmányokból kiderült, hogy a fertőzés növeli a vetélés kockázatát a terhesség harmadik harmadában, jelentik a kutatók a British Medical Journal című folyóiratban.

Egy 770 nő bevonásával végzett tanulmányban a Leeds General Infirmary kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy azok a nők, akik a BV-vel való fertőzöttségük ideje alatt estek teherbe, kétszer annyira veszélyeztetettek a vetélés szempontjából az első harmadban, mint a nem fertőzöttek.

A tanulmány kezdetén minden nő in vitro megtermékenyítéssel kívánt teherbe esni, közel 25 százalékuk BV-ben szenvedett.

Összesen 237 nőnek sikerült teherbe esnie, 24 százalékuk a terhesség első harmadában elvetélt. A fertőzött nők 36 százalékának korai vetélése volt, a normális hüvelyi baktériumszinttel rendelkező nőknél a vetélési arány 18,5 százalék volt, a közepes fertőzöttségi szintnél pedig 23 százalék vetélt el.

Dr. Janet Wilson és munkatársai megállapították, hogy még ha számításba vesszük a vetélés egyéb rizikófaktorait is (előző abortuszok, idősebb kor, dohányzás), a BV továbbra is összefüggésben van a vetélésekkel.

Nem tisztázott azonban, pontosan milyen módon hat a BV a vetélésre. A fertőzés akkor következik be, ha többféle különböző mikroba elszaporodik a hüvelyben és számuk meghaladja az egyébként normálisan jelen levő baktériumokét. A BV-t hüvelyi folyás és gyulladás jellemzi, de sok esetben nem is okoz tüneteket. A tanulmányok kimutatták, hogy a terhes nők 13-31 százaléka fertőzött.

Bizonyos kutatások utalnak arra, hogy a fertőzés kismedencei gyulladáshoz vezethet, ami nőknél a meddőség vezető oka. Dr. Wilson és munkatársai arra gondoltak, hogy a tanulmányukban szereplő fertőzött nőknek esetleg endometritisük lehetett.

"Az endometritis (méhnyálkahártya gyulladás) megnehezíti az embrió növekedését" - mondotta dr. Wilson. Ha a BV növeli a vetélés kockázatát, lehet, hogy természetes módon megtermékenyült nőknél is megvan ez a kapcsolat.

A doktornő és munkatársai azért figyelték meg a mesterségesen megtermékenyített nőket, mert ez lehetővé tette számukra, hogy már a fogamzás pillanatától követhessék a terhesség korai szakaszát. "Ideális csoport volt a tanulmányozás szempontjából" - jelentette ki az orvosnő.

A tanulmány egyik eredményének azonban minden valószínűség szerint nincs semmi köze a természetes megtermékenyüléshez. A BV-s vizsgált személyeknek nem volt nehezebb teherbe esniük, mint azoknak, akiknél a hüvelyi baktériumszint normális volt - a fertőzöttek 32 százaléka, míg a nem fertőzöttek 30 százaléka esett teherbe. De a BV és a meddőség kapcsolata miatt természetes úton teherbe esni akaró nőknél a fogamzás rátája valószínűleg alacsonyabb, jegyezte meg dr. Wilson.

"Ebből a tanulmányból megállapíthatjuk, hogy a BV a terhesség valamennyi szakaszában problémákat okoz, nemcsak a későbbiek folyamán" - szögezte le.

A BV és a koraszülés közti megállapított kapcsolat miatt az atlantai Centers for Disease Control and Prevention azt tanácsolja, hogy minden, korábban már koraszült terhes nő jelentkezzen szűrésre.

A brit hatóságok ugyanezt tanácsolják, mondta dr. Wilson. Ha ezeknél a nőknél megállapítják a BV-t, antibiotikumokat kell kapniuk a betegség kezelésére.

Jó lenne, tette hozzá dr. Wilson, ha minden gyermeket akaró nő megvizsgáltatná magát a fertőzés kiszűrésére.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| fertőzés, infectio, infekció, Vagina betegségek, Hüvely betegségei, Vagina betegség, Hüvely megbetegedés, Vagina megbetegedés, Terhességi szövődmények, Terhességi complicatio, Terhességi szövődmény
2002-08-01 00:16:47
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop