Az anya elhízása kockázatos a magzat számára is

Szakemberek szerint az elhízást ugyanúgy terhességi kockázati tényezőnek kell tekinteni, mint a dohányzást, az alkoholfogyasztást és a nem elégséges folsavbevitelt.

terhesség, elhízás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A szakirodalom áttekintéséből kiderült, hogy a 30-nál magasabb testtömeg-index-szel rendelkező anyák gyermekeinél megkétszereződik a velőcsőzáródási rendellenesség és már születési problémák kockázata.

A fentiek ellenére nem ajánlatos az elhízott terhes nőnek diétázni, mert ez az egészséges terhességet veszélyeztető elégtelen kalória- és tápanyag-bevitelhez vezethet. A felmérés szerzői szerint inkább végeztessenek el minden veleszületett rendellenességet kiszűrő tesztet.

Az ideális az, hogy az elhízott nő még a terhesség bekövetkezése előtt fogyjon le. A még szülni kívánó nőknek nem ajánlják a szakemberek a gyomorszűkítő műtétet sem, az viszont előfordult, hogy a súlycsökkentést célzó műtét javította a teherbeesés esélyeit.

A szoptatást csak ajánlani tudják a szakemberek, mert az anyatejjel táplált csecsemők a többi előny mellett védelmet élveznek a gyermekkori elhízás ellen is.

Egy 1999-2002-es felmérés szerint a 20-39 éves amerikai nők 54,5 százaléka túlsúlyos, 29,1 százaléka elhízott.
| terhesség, elhízás
2006-02-05 20:23:49