Terhesség és veleszületett szívfejlődési rendellenesség

A veleszületett szívbetegséggel született nők általában normális életet ének, egészen addig, amíg nem szeretnének szülni. Ilyenkor külön gondozásra lehet szükség mind a mama, mind a baba érdekében.

terhesség, veleszületett szívfejlődési rendellenesség | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Ma még nem sok olyan kardiológus van, akit kiképeztek a felnőttkorúak veleszületett szívbetegségének kezelésére, még kevesebben vannak olyanok, akik terhesekkel is foglalkoznak. A várandósság külön megterhelést ró a szívre.

Vannak, akik teherbe esve kész csodának élik meg, ha egészséges gyereknek adnak életet. Mások még a fogamzás előtt nyílt szívműtéten esnek át, szívbillentyű cserén.

-- Nagyon bátrak ezek az asszonyok ¬– mondja dr. Curt Daniels, az Ohio State-egyetem felnőtt veleszületett szívbetegek számára fenntartott klinikájának igazgatója. - Az eddigi 140 terhes szívbeteg között mindeddig nem fordult elő egyetlen haláleset sem.

Minden 125 újszülöttből egy szívfejlődési rendellenességgel jön a világra, ez leggyakoribb a fejlődési rendellenességek között. Vannak egészen enyhe esetek is, míg mások bonyolultabbak. Becslések szerint ma az Egyesült Államokban kb. egymillió a veleszületett szívbetegséggel élők száma. Ha normális életet élnek is, ezeknél az embereknél még évtizedekkel a gyermekkorban elvégzett szívműtét után is fokozott a szabálytalan szívritmus, a szívmegnagyobbodás, a szívelégtelenség, néha a hirtelen szívhalál kockázata.

Mivel egyre több, a sikeres szívműtéten átesett beteg kerül szülőképes korba, a fő kérdés a szakemberek számára az, hogyan lehet megjósolni, melyiküknél lesz komplikált a terhesség. Megfelelő gondozás esetén igen ritka a leendő anyák halála. Egy 2001-es jelentés szerint 600 nőből mindössze 3 esetben következett be a szívvel kapcsolatos halál.

Sok orvos nem mer gyógyszert adni a terhes nőknek, nehogy éppen az legyen az oka valamilyen rendellenességnek. – Mi nem félünk ettől – mondja dr. Daniels. – kezelnünk kell a mamát, hogy egészséges legyen, és akkor a babának is jobbak az esélyei. Sok esetben az anya legfőbb ellensége éppen a szorongás. Fontos, hogy az ilyen hajdani betegek még a teherbeesés előtt ellenőriztessék a szívük állapotát, és terhességük alatt keressenek a témában járatos szakorvost.

The Associated Press
| terhesség, veleszületett szívfejlődési rendellenesség
2006-10-23 12:19:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop