A légszennyezettség kockázati tényező a születési testsúlynál

A közlekedés okozta légszennyezettség kockázati tényező a születési testsúlynál: azok a terhes nők, akik erősen szennyezett levegőjű körzetben élnek, nagyobb valószínűséggel hoznak világra a normálisnál kisebb testsúlyú gyermeket - állapították meg amerikai kutatók.

A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársai kilenc ország összesen hárommillió szülési adatait tekintették át. A légszennyezettség vizsgálatánál elsősorban azokra a parányi anyagokra összpontosítottak, amelyek a levegőből könnyen bekerülhetnek az emberi légzőszervekbe.

Megállapításuk szerint a légszennyezettség és a születési testsúly közötti kapcsolat mennyiségfüggő: minél magasabb a levegő szennyezettsége, annál kisebb testsúllyal hozhatják világra gyermeküket az adott helyen élő nők.

A hatás nem jelentős, és csupán általánosságban értendő, ennek ellenére a társadalom egészét tekintve kimutatható. "Ami különösen figyelmet érdemel, az az, hogy olyan szennyezettségi szinteket vizsgáltunk, amelyeknek gyakorlatilag mindenki ki van téve szerte a világon" - idézte a BBC News egészségügyi rovata Tracey Woodruff professzort, a tanulmány vezetőjét.

A kisebb testsúllyal világra jött csecsemőknél magasabb a kockázata az esetleges egészségi problémáknak.
| légszennyezettség, születési testsúly, terhesség
2013-02-06 10:28:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop