A terhes nők gyakran letagadják, ha dohányoznak

Az Egyesült Államokban átlagosan minden negyedik cigarettázó terhes nő letagadja, hogy dohányzik - állapították meg friss felmérésükben amerikai kutatók.

terhesség, dohányzás, kotinin | MTI Hírek 2010 ;7
A fejlett országokban, így az Egyesült Államokban is az egyik leggyakoribb megelőzhető oka a csecsemők halálozásának és betegségének a várandós nők dohányzása.

A betegségmegelőzéssel is foglalkozó amerikai hatóság, a CDC jelentésében arra ad becslést, hogy a termékeny korban lévő nők valójában mekkora hányada dohányzik, illetve hányan tagadják ezt felmérésekben adott válaszaikban.

A vizsgálatba 994 állapotos és 3203 nem terhes nőt vontak be, akiknek életkora 20 és 44 év között volt. Megkérdezték őket dohányzási szokásaikról, és a tőlük vett vérmintában mérték a nikotin egyik lebomlási terméke, a kotinin szintjét.

A várandós nők 13, a nem terhesek 30 százaléka volt aktív dohányos. Előbbiek átlagosan napi 11 szál, utóbbiak napi 14 szál cigarettát szívtak el.

Az állapotos nők 23 százaléka, a többi nő 9 százaléka tagadta a felmérésben, hogy dohányozna, náluk a laboratóriumi vérvizsgálat igazolta a kotinin jelenlétét. A kutatók szerint ráadásul ez a szám még több ok miatt alábecsült, a terhes nők szervezete például gyorsabban lebontja a kotinint, így az kisebb koncentrációban marad a vérmintában. A hamis tagadó választ adók aránya a 20-24 évesek alcsoportjában volt a legnagyobb, és azoknál, akiknek egészségbiztosítása állami tulajdonú biztosítónál volt.
| terhesség, dohányzás, kotinin
2011-01-03 21:32:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop