A túlsúly és a passzív dohányzás csökkentik a magzat oxigénellátását

Azok a bébik, akik túlsúlyos, vagy passzív dohányzásnak kitett anyától születnek, nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, mint társaik. Kimutatták ugyanis, hogy a köldökzsinórban nagyobb számban találhatók magvas vörösvértestek. Ezek az éretlen vörösvérsejt-alakok azt jelzik, hogy a magzati élet során a gyermek oxigénnel való ellátottsága zavart szenvedett.

dohányzás, magzat, elhízás, rizikó | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
Az egyiptomi kutatócsoport az újszülöttek három csoportjában vizsgálta a köldökzsinórvérben a magvas vörösvérsejtek számát. A túlsúlyos, passzív dohányzásnak kitett és kontroll anyától származó gyermekek adatainak elemzése során kiderült, hogy mindkét állapot növeli a krónikus oxigénhiányra utaló sejtek számát. További tapasztalat, hogy az anya testtömegindexének növekedésével arányosan csökkent a bébi születési súlya.

Egyre nagyobb arányban jellemző az elhízás a fiatal nőkre, és jól tudjuk, hogy a kóros súlytöbblet számos betegség alapja lehet. Az anyai elhízás befolyásolja a terhesség alatt bekövetkező anyagcsere változások alakulását, a méhlepény működését, valamint a magzat növekedését és fejlődését. Tudjuk, hogy elhízott kismamák gyermekeinél gyakoribb a velőcső-rendellenesség és más fejlődési rendellenességek is. A magas vérnyomással járó és potenciálisan életveszélyes preeclampsia is gyakoribb a túlsúlyos kismamáknál.

A magzat fejlődését a terhesség második felében elsősorban az anya anyagcseréjének változásai határozzák meg, ezt a méhlepény hormonai hozzák létre, és hatására növekszik a magzat oxigénnel és tápanyagokkal való ellátottsága. Ha ez a folyamat károsodik, annak súlyos következményei lehetnek.

Hogyan függ össze a magvas sejtek száma és az elhízás, vagy a passzív dohányzás? A túlsúly ismerten befolyásolja a hormonszinteket, az anyagcserét a vérnyomást, és még számos más élettani tényezőt. A dohányfüst belélegzése a magzathoz eljutó oxigén mennyiségét csökkentheti. A méhen belüli élet során a hemoglobin kevesebb oxigént hordoz, de emellett a nikotin szűkíti az ereket, ami tovább rontja az oxigénszállítást.

Azoknál a gyermekeknél is lehet számítani káros következményekre, akik látszólag egészségesen születnek. Ezért fontos, hogy mindenképpen szorítsuk vissza az elhízást és a passzív dohányzást mind otthon, mind pedig a munkahelyi környezetben.

Science Daily
| dohányzás, magzat, elhízás, rizikó
2010-03-23 22:34:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop