Az ismétlődő vetélések háttere

Az ismétlődő vetélések gyakorisága a népességben 2-5 százalék között mozog. A harmadik vetélés után az ismétlődés kockázata több mint 55 százalék. A vetélés hátterében sokan sokféle okot feltételeznek.

vetélés, terhesség | InforMed Hírek16   InforMed | Kőrösi, T.

Az egyik folyamat a természetes ölősejtek (natural killer cells) fokozott aktivitása az anyai szervezetben, amely felismervén a lepényt és az apai antigéneket, „kilökődési reakcióra” kényszerítik az anyai szervezetet.

Számos gyermektelen párnál nem a teherbe esés okoz gondot, hanem a terhesség kihordása. Ismétlődő vetélésről akkor beszélünk, ha két vagy több terhesség szakad meg a terhesség első harmadában, illetve akkor, ha egy alkalommal a második harmadban következik be.

Ennek megfelelően különböző kivizsgálási stratégiákat kell alkalmaznunk, ha egy betegnél több (sok esetben öt vagy hat), illetve „csak” két spontán vetélés zajlott le.

Nem közömbös az apa kora sem

A vizsgálatok során minden esetben pontosan tisztázni kell a lezajlott vetélések körülményeit és fontos, hogy a beteg hány éves korában következett be, de nem közömbös az apa kora sem. Ki kell zárni a keringési rendszer megbetegedéseit (például magas vérnyomás), a cukorbetegséget.

A testsúly normálistól való jelentős eltéréseit (kövérség vagy extrém soványság) a teherbe esés előtt korrigálni kell. Fontos lehet a különböző környezeti hatások felismerése (például sugárzás, belélegezhető vegyi anyagok), de az élvezeti szerek, elsősorban a dohányzás káros hatásaival is számolni kell.

Tisztázni kell a petefészek működését: meg kell határozni a petekilökődés pontos időpontját, ki kell zárni a ciklus második felében jelentkező sárgatest-fázis elégtelenséget. Ennek legegyszerűbb módja az ébredési hőmérséklet mérése: közvetlenül az ébredés után előre odakészített hőmérővel, végbélen vagy hüvelyen keresztül megmérjük az úgynevezett bazális hőmérsékletet. Fontos, hogy a bőrön mért hőmérséklet (például hónalj) erről pontos adatot nem szolgáltat, értéke nem használható diagnózis felállítására.

A sárgatest-fázis elégtelenségről még hasznosabb információt ad a petekilökődést követően elvégzett sárgatest hormon (progeszteron) szintjének meghatározása a vérből. Ennek csökkent szintje - miután a progeszteronnak fontos szerepe van a lepény felismerését megakadályozó, antitestek képzésében - habituális vetélésekhez vezethet.

Fontos megvizsgálni a tejelválasztásért felelős hormon, a prolaktin vérszintjét, tisztázni a pajzsmirigy funkciókat. Az ultrahang vizsgálatnak is jelentős szerepe van a diagnosztikában: a petekilökődés pontos időpontjának ábrázolása szintén hasznos információt nyújthat a vetélések okairól.

Fontos az anatómiai viszonyok tisztázása

A kivizsgálás következő szintje a kismedencei anatómiai viszonyok tisztázása. Ez a méh üregének ultrahangos kontrasztanyaggal való feltöltésével történik, vagy a szintén járóbetegként elvégezhető méhtükrözés (hiszteroszkópia).

Ezekkel a vizsgálatokkal könnyen kimutathatók a méh üregének deformitásai, illetve fejlődési rendellenességei, például a kétszarvú méh, a sövény, a polip, az összenövések, a méh falában lévő, illetve az üreg felé domborodó jóindulatú simaizom-daganatok (miómák). Mindezek eltávolításával vagy műtéti korrekciójával az ismétlődő vetélések megelőzhetők.

Ki kell zárni a fertőzéseket

A következő lépcső a különböző fertőzések, az állatról emberre terjedő megbetegedések, a zoonózisok (toxoplazma, listeria, brucella) kizárása. A hagyományosan TORCS néven emlegetett vizsgálatcsoport a toxoplazma, a citomegalovírus és a rubeola akut fertőzés kizárását célozza. Pozitivitása esetén a megfelelő belgyógyász-infektológus szakemberrel való konzultáció elengedhetetlen a további teherbe esés előtt.

Kromoszóma- és immunológiai vizsgálatok

Nem kerülhető meg a férj andrológiai kivizsgálása és a házaspárnál el kell végezni a kromoszóma analízist is.

A kivizsgálás talán legbonyolultabb része az ismétlődő vetélések hátterében álló immunológiai elváltozások kiderítése. Az immunológiai típusú meddőségekben az anya termelhet ellenanyagokat részben a magzat antigénjeivel, részben az apai antigénekkel szemben.

A túl jól, vagy a csökkent működésű anyai immunrendszer káros lehet a beágyazódási folyamatra. A túlműködés általában autoimmun megbetegedések részjelensége lehet, aminek következtében fokozott helyi véralvadási zavar léphet fel, ami gátolhatja a frissen képződött lepény vérellátását, így a terhesség elhal.

Az oki kezelés lehet hatásos

A csökkent progeszteront igen jól lehet pótolni hüvelybe felhelyezhető tablettákkal vagy injekciós készítményekkel, de lehetőség van a sárgatest működésének serkentésére terhességi hormon tartalmú gyógyszerekkel, amelyek némi immunológiai védelmet is biztosítanak az embrió számára. Sokszor nem elegendő a progeszteron pótlása, a másik petefészekhormon, az ösztrogén pótlása is szükséges lehet.

A kis dózisú aszpirin és heparin vetélést megelőző hatását több tanulmány igazolta. Bizonyított tény az is, hogy az E- és C-vitaminnak komoly szerepe van a vetélések kivédésében. A folsav tartalmú multivitaminok rendszeres szedése a velőcső záródási rendellenességek megelőzésében van fontos.

A legösszetettebb feladat az immunológiai típusú ismétlődő vetélések kezelése. A terápiát gyakran a petesejt-kilökődés után egy-két nappal el kell kezdeni, de legkésőbb a menzesz kimaradását követően, pár napon belül.

| terhesség, vetélés
2019-11-14 21:40:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop