Terhesség idősebb korban

Brit kutatók szerint ajánlatos lenne, hogy a nők 35 éves koruk előtt szüljenek, ugyanis később megnő a meddőség kockázata, és gyakoribb a vetélés is.

terhesség, szülés, életkor | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A brit szülész-nőgyógyászok szakmai szervezete 20-35 év közé teszi a gyermekvállalás optimális idejét. 35 éves kor után minden szempontból kockázatosabb a szülés. Egyre emelkedik az első alkalommal gyermeket vállaló nők életkora, viszont a peték száma és minősége egyre romlik. A nők mintegy 10 százalékát érinti a petefészek korai öregedése.

Bár a mesterséges megtermékenyítés sokaknak segít, ez a módszer is kevésbé sikeres a kor előrehaladtával. A mesterséges megtermékenyítéssel 35 éves kor alatt teherbe esett nőknél az élve szülések aránya 31 százalék, 42 év fölött azonban már csupán 5 százalék.

Idősebb korban mind az anyánál, mind a babánál megnő a szüléssel összefüggő komplikációk és egészségi problémák kockázata.

– Nehezebb a fogamzás, annak minden személyes és pszichés vonatkozásával.
– Kockázatosabb maga a várandósság és a szülés is mind anya, mind gyermeke számára.
– Megnő az anyai magas vérnyomás esélye.
– Fokozódik a vetélés kockázata
– Nagyobb az ikerterhesség valószínűsége, ami már önmagában is kockázatos.
– Fokozódik a születési rendellenességek rizikója.
– Gyakoribb a szülési szövődmény, a hosszabb vajúdás, császármetszés.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy természetesen nem minden esetben tervezhető a gyermekvállalás ideje. mivel egy sor tényező függvénye. Fontosnak tartják azt is hangsúlyozni, hogy céljuk nem az ijesztgetés volt, csak lényegesnek tartják a tájékoztatást, és a várandósság előtti egészséges életvitelt.

A nőknek természetesen jogukban áll szabadon dönteni a családalapításról, figyelembe véve személyes és társadalmi-gazdasági körülményeiket, ám jelenleg nem sokat tehet az orvostudomány a petefészek korai öregedése ellen.
| terhesség, szülés, életkor
2010-09-15 11:22:51
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop