Babára várok... - Gyermekvállalás előtti vizsgálatok

A fogantatás előtti vizsgálatok célja - a megelőzés jegyében - az, hogy a várt gyermek a szülők által kívánt időpontban, a legideálisabb körülmények között és egészségesen szülessék meg...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(2):52-53   Celsus Kft. | Kovács, Z.
Aki a terhessége előtt egészséges, könnyebben birkózik meg a babavárás okozta stresszel, a fájásokkal és a szüléssel is. Az egészség csökkenti a várandós nőt és magzatát érő bármilyen károsodás kockázatát.

VESZÉLYBEN AZ „INKOGNITÓBAN”

Az esetek jelentős részében a fogantatást követő néhány hét múlva fény derül a terhességre. Ez a korai időszak a legkritikusabb, mivel ekkor alakulnak ki az embrió szervei. Bizonyos élvezeti szerek, mint a cigaretta, az alkohol és a különböző kábítószerek károsan hatnak a kis jövevény normális fejlődésére, míg az egészséges életmód pozitív hatású.

ORVOSLÁTOGATÁS A TERHESSÉG ELŐTT

Amikor egy nő úgy érzi, hogy eljött az utódvállalás ideje, jól teszi, ha felkeresi nőgyógyászát. Ez alkalommal a doktor - a nőgyógyászati szűrővizsgálat mellett - ismerteti az érintettel azokat a lehetséges kockázati tényezőket, amelyek a terhesség folyamán az áldott állapotban lévő nőnél vagy a magzatnál előfordulhatnak, majd kikérdezi előző betegségeiről, az eddig alkalmazott védekezési módszerről, esetleges sikertelen terhességeiről, a családban előforduló betegségekről, táplálkozási szokásairól és az életstílusáról. Felhívja a figyelmet a fogantatás előtti folsav- és vitamin-, valamint ásványianyag-pótlás jelentőségére. Az orvos a kívánt terhesség előtt laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatra is elküldi a nőt a vérkép, a májfunkció, a vesefunkció kivizsgálása céljából.

MIT VIZSGÁLNAK?

A nőgyógyászati szűrővizsgálat alapvető részei:

 • a korábbi betegségek részletes kikérdezése
 • a hüvelyi tapintásos vizsgálat - méh, petevezető, petefészek, húgyhólyag és végbél állapota
 • méhnyakrákszűrés cytologiával
 • szükség esetén ultrahangvizsgálatok
 • a mell vizsgálata.

JÓ TUDNI!

Normális esetben egy nő sosem annyira egészséges, mint amikor gyermeket vár! Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a várandósság a nő számára szépsége elvesztését, csökkenését jelentse. Nem törvényszerű a visszerek, a terhességi csíkok megjelenése, miként a hajhullás, a fogak elvesztése sem! A szervezet számára káros salakanyagok felhalmozódása és a salakanyag-kiválasztó funkció csökkenése eredményezi az aranyeres csomók, a pattanások kialakulását. A tervezett fogamzás előtt állapotfelmérő módszerekkel - Enderlein-vércseppanalízis, BETA-teszt - tanácsos az ásványianyag-hiány és az elsalakosodás mértékét felméretni. Ezt követően az ásványi anyag- és a természetes alapú vaspótlást, illetve a méregtelenítést már a fogantatás előtti időben célirányosan meg lehet kezdeni.

A rákszűrés során a méhnyakcsatornából vett minta segítségével a szexuális úton terjedő betegségek - például a bakteriális gonorrhoea, Chlamydia -, vagy a vírusfertőzések - HPV, HSV - is kideríthetők. Ha ezeket a betegségeket nem kezelik idejében, komoly szövődményekhez, például meddőséghez vezethetnek.

A terhesség vállalása előtt mindenképpen rendezni kell a testsúlyt is! A kiegyensúlyozott étrendbetartása nemcsak a terhesség idején, hanem az egész életben jó alapul szolgál az egészséghez! Várandósság esetén rendkívül fontos a táplálék összetétele, hogy a leendő mama egészséges maradjon és magzata növekedését is segítse.

GENETIKAI TANÁCSADÁS

A családban előforduló öröklődő betegség, ismétlődő vetélés, vérrokon-házasság esetén a párnak szükségszerű igénybe vennie genetikai tanácsadást. Ennek lényege, hogy az adott betegség okait, az ismétlődés kockázatát megállapítsák.

A genetikus az öröklődés szabályszerűségeit vizsgálja, hogy ennek ismeretében a megelőzés lehetőségeit ismertesse a párral, és az ismétlődés elkerülhető legyen.

HORMONOK HARCA

Szakmai szempontból akkor nevezhető egy pár meddőnek, ha egyévi normális gyakoriságú házasélet mellett sem lesz a nő várandós. Ebben az esetben egymással párhuzamosan úgy a nő, mint a férfi meddőségi kivizsgálását el kell végezni!

TERHESSÉG ELŐTTI BETEGSÉGEK

Néhány esetben olyan egészségügyi gondok érinthetik a babát akaró párt, mint a cukorbetegség, a szív-ér rendszeri betegségek- például visszér, korábbi mélyvénás trombózis, magas vérnyomás -, idegrendszeri betegségek, táplálkozási zavarok. A fogantatás és a terhesség panaszmentessé tételéhez feltétlenül szükség van arra, hogy az esetleges egészségügyi problémákat, betegségeket az orvosok még a terhesség előtt felismerjék, kezeljék, meggyógyítsák!

Cukorbeteg nőknél a fogamzás előtti tanácsadás célja a lehető legjobb egészségi állapot elérése a fogamzás idejére. Ez normális tartományba eső vércukorszintet, valamint az esetleges szövődmények - magas vérnyomás, szem- és vesebetegség - súlyosságának megítélését, kezelését jelenti.

VÉSSÜK ÉSZBE! Ha a fogamzás és a terhesség első harmada során a vércukor a normális tartomány fölé ugrik, akkor a normál egészséges populációhoz képest háromszoros a fejlődési rendellenességek előfordulási aránya.

Ha az étrenddel az anyagcsere egyensúlya nem biztosítható, akkor már a fogamzás előtt humán inzulin adása javasolt.

Mélyvénás trombózis - vérrög képződése a láb vénáiban - után fél évig, tüdőembólia - vérrög képződése a tüdő ereiben - után egy évig ismételt terhesség vállalása nem tanácsos! Ilyen esetben a következő terhesség előtt vizsgálni kell a rizikótényezőket, ezért elhanyagolhatatlan a speciális véralvadási faktorok vizsgálata! A visszérgyulladás, ismételt trombózis megelőzése céljából tanácsos kompressziós harisnya viselése, a lábak rendszeres tornáztatása és felpolcolása. A vénafalakat erősítő gyógynövénykrémek használata is fontos. Ha a családban már volt trombózis, akkor tanácsos a terhesség előtt DNS-vizsgálattal kideríteni, hogy a nő örökölte-e a hajlamot.

TUDTA? Az első spontán vetélést követően speciális kivizsgálásra nincs szükség. A családtervező párok 4-5%-ában fordul elő kettő, míg 0,8-1,2%-ában három, egymást követő spontán vetélés. Ez az arány 3-4-szerese az általános kockázatnak, ami arra utal, hogy a spontán vetélés ismétlődésében nemcsak a véletlennek van szerepe, hanem mintegy 5%-ban lehet számítani kromoszomális okokra.

Javasolt vizsgálatok:

 • indokolt esetben kromoszómavizsgálat
 • a méh fejlődési rendellenességeinek kizárása - HSG, ultrahangvizsgálat, endoszkópos vizsgálatok
 • laparoszkópia (hasi türközés) hiszteroszkópia (méhtükrözés)
 • az anyai betegségek kizárása (pl.: pajzsmirigyproblémák, cukorbetegség)
 • speciális fertőző betegségek kivizsgálása (pl.: toxoplazma, liszteria)
 • hormonvizsgálatok - progeszteron
 • immunológiai okok kizárása.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a spontán vetélések hátterében egyszerre több ok is állhat, ezért egy megszüntetése - például műtét a méh fejlődési rendellenességének megoldására - értelemszerűen nem jelent védelmet a többi lehetséges ok miatt.

dr. Kovács Zoltán

|
2006-02-05 17:51:37
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop