Szülés: inkább természetes úton

Az első gyermek szülése előtt álló anyák inkább elfogadják a természetes úton történő szülés kockázatait, mint az őket segítő orvosok és a szülésznők, olvasható egy kutatási beszámolóban.

szülés, császármetszés | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Megfelelő tájékoztatás után választás elé állították a nőket, akik a szakembereknél több kockázatot voltak hajlandók vállalni.

A kutatók 102 terhes nőt, valamint 341 szülésznőt, szülészt és más szakorvost kérdeztek meg, mikor választanák a császármetszést. Nagy-Britanniában a szülések közel egynegyede végződik császármetszéssel, legtöbbször a baba rossz fekvése miatt.

A kutatók az enyhébb szövődményektől – mint az elhúzódó vajúdás vagy a kisebb gátrepedés – a súlyosabb problémákig terjedően felsorolták a lehetséges veszélyeket. A várandós nők valamennyi kategóriánál gyakrabban választották a természetes úton történő szülést, mint a szakemberek.

Az ausztrál vizsgálat szerint a nők magasabb fájdalomszintet is készek elfogadni. Az eredmények arra is utalnak, hogy az orvosok azért választják inkább a császármetszést, mert egyrészt övék a felelősség, másrészt már több nehéz szülést, akár tragédiát is láttak már munkájuk során, jobban a tudatában vannak tehát a kockázatoknak.

BBC News
| szülés, császármetszés
2008-08-27 05:19:25
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop