Véget vetettek a szülési turizmusnak Hongkongban

Hongkong négy magánkórháza fogad a jövőben nem helyi terhes nőket, de csak olyanokat, akiknek férje hongkongi - közölte a különleges közigazgatási terület egészségügyi területet felügyelő vezetője szerdán.

szülés, Kína, szülési turizmus, Kína | MTI Hírek 2012 ;9 | Trebitsch, P.
Jork Csou (York Chow) szerint a magánkórházakban a jövő év elejéig körülbelül 100 olyan nem helyi nő fogja igénybe venni a szülészeti szolgáltatásokat, akinek a férje hongkongi. Az állami kórházak után a magánkórházak is úgy döntöttek, hogy a jövő évtől kezdve egyáltalán nem fogadják majd azokat a várandós nőket, akik nem helyiek és a férjük sem az.

Elhangzott: az állami kórházakban egyáltalán nem tervezik a szülészeti szolgáltatások igénybe vételének engedélyezését a nem hongkongiak számára a következő évben, vagyis az állami szülészetek kizárólag a hongkongi nők rendelkezésére állnak.

Az egészségügyi hatóságok azonnal leállították azoknak a nőknek a jelentkezését, akiknek a férje nem helyi, egyben bejelentették: a bűnüldöző szervek a kórházakban rendszeres szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak tartani.

A radikális intézkedésekre azért volt szükség, mert Kína belső részeiből elárasztották a várandós nők a hongkongi szülészeteket. Tavaly a szülési turisták száma megközelítette a 44 ezret. Ráadásul korábban sokan távoztak úgy az állami kórházakból, hogy nem fizették ki a számlájukat, ezzel tetemes kárt okozva.

A helyzet feszültségekhez, tüntetéshez vezetett, a hongkongiak tiltakoztak, mert megelégelték a nyomást, s már veszélybe került a helyiek ellátása. A helyi kormányzat ezért idén 3400 főben korlátozta a nem hongkongi nők szülészeti ellátását.

A hétmilliós egykor volt brit gyarmat törvényei szerint a helyben születettek automatikusan megkapják a hongkongi "állampolgárságot", vagyis az állandó tartózkodásra jogosultságot. Hongkong frissen megválasztott kormányzója egyebek között azt ígérte, hogy ezt az automatizmust meg fogja szüntetni.
| szülés, Kína, szülési turizmus
2012-04-25 20:34:04

Web Design & Development Prowebshop