Egyre csökken a tizenéves korukban szülő anyák száma az Egyesült Államokban

Egyre csökken a tizenéves korukban szülő anyák száma az Egyesült Államokban, miközben a harminc- és negyvenes éveiket taposók körében emelkedik a szülési arány.

szülés, tizenéves | MTI Hírek10
Az országos járványügyi és betegségmegelőzési központnak (CDC) a Pediatrics című folyóiratban közzétett adatai alapján 2011-ben 8 százalékkal kevesebb szülés jutott a tizenévesekre, mint az előző évben. Összességében a 15-19 év közötti lányoknak alig több mint 3 százaléka hozott világra gyermeket a vizsgált évben.

A korábbi évekhez hasonlóan kevesebb húszas éveiben járó nő szül, ugyanakkor a 35-39 év közötti nőknél 3 százalékkal több szülést jegyeztek fel tavalyelőtt, mint 2010-ben. A harmincas éveik végén járó nők 4,7 százaléka, a negyven fölöttieknek pedig valamint több mint egy százaléka szült 2011-ben.

Brady Hamilton, a CDC statisztikusa szerint az adatokon egyértelműen érződik a gazdasági válság hatása, nevezetesen az, hogy a fiatalok inkább még várnak, és abban bíznak, hogy előbb vagy utóbb jobb idők jönnek. A harmincas-negyvenes nők anyagilag kedvezőbb helyzetben vannak, állásuk is biztosabbnak tűnik, ugyanakkor a szülést sem halasztgathatják túl sokáig.

A szakember megítélése szerint a szülési arány apadása a tizenévesek körében önmagában véve kedvező folyamat, amelyhez bizonyosan hozzájárultak a felvilágosító programok is. A szülések száma 1991-ben jutott csúcspontra a korcsoportban, azóta lankadatlanul csökken. A CDC munkatársai kiszámolták, ha nem következett volna be ilyen meredek süllyedés a tizenéves anyák számában, akkor 3,5 millióval több gyermek jött volna világra a korcsoportban az utóbbi két évtizedben.

Az adatokból kiviláglott az is, hogy ugyancsak visszaesett az idő előtt, illetve kis súllyal született babák száma, a csecsemőhalandóság mutatója pedig nem változott az országban.
| szülés, tizenéves
2013-02-13 10:30:29

Web Design & Development Prowebshop