Az ikrek többsége természetes úton is születhetne

Az ikrek többsége császármetszés nélkül, természetes úton is biztonsággal megszülethetne - mutatta ki egy nagy létszámú kanadai kutatás.

ikrek, szülés, császármetszés, természetes szülés | InforMed Hírek11   InforMed | MTI

Az amerikai gyerekek egyharmada, az ikrek háromnegyede jön világra műtéttel. A császármetszés szükségességének kérdésében végzett kutatások közül egyre több veszi fel a harcot a hosszú ideje élő tévhitekkel, például azzal, hogy aki egy gyermekét műtéttel szülte, az az összes többit is így fogja.

A friss kutatás során a orvosok a meddőségi kezelések következtében növekvő számú ikerszüléseket vették górcső alá. Ikerszülésnél nagyobb a szövődmények veszélye, és több tanulmány szerint a császármetszés mérsékli a kockázatot, ám ezt az állítást nem vetették alá szigorú vizsgálatoknak.

A torontói Sunnybrook Egészségügyi Tudományos Központ Jon Barrett vezette kutatócsoportja 25 ország 2800, ikreket váró kismamáját követte nyomon. A vizsgált ikermagzatok közül az elsőnek születők mind hosszfekvésben fejvéggel helyezkedtek el. Az orvosok többsége ugyanis császármetszést javasol akkor, ha az első iker lábával fordul a szülőcsatorna felé, vagy harántfekvésű, azaz az anya és a magzat hossztengelye derékszöget alkot.

Az anyák felénél császármetszést írtak elő, a többieknél hüvelyi szülés volt várható. Az utóbbi csoport körülbelül 40 százalékánál végül császármetszést végeztek, a műtétre kiírtak 10 százaléka pedig hüvelyi szüléssel adott életet ikreinek - ismertette kutatást a New England Journal of Medicine című szaklap csütörtökön megjelent száma.

Az újszülöttek mintegy két százaléka meghalt vagy súlyos rendellenességgel jött világra. Semmiféle különbséget nem jelentett azonban születésük módja, nem befolyásolta az anyai szövődmények arányát sem.

Michael Greene, a Massachusetts Általános Kórház orvosa a lapban kommentálta a kutatás eredményeit. Szerinte ezek nem jelentik azt, hogy minden ikerpárnak természetes úton kell világra jönnie, ám ha az orvosnak van gyakorlata ikerszülések kísérésében, és tudja, mikor válik mégis elkerülhetetlenné a műtét, akkor ésszerű választás a természetes út.
| ikrek, szülés, császármetszés, természetes szülés
2013-10-04 05:59:51
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop