Horvátországban az utóbbi öt évben szült nők harmada nem akar több gyereket

Riasztó adatokat közölt a Gólya - Szülők akcióban nevű civil szervezet arról, hogy Horvátországban az orvosokkal és a nővérekkel szerzett rossz tapasztalatok miatt minden harmadik nő nem akar több gyereket szülni - adta hírül vasárnap a horvát sajtó.

A nemzetközi nőnap alakalmából, a mozgalom Sétával a szülés szabadságáért mottóval sétát hirdetett meg, a megmozduláson hívták fel a figyelmet arra, milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak a kismamák.

A Gólya - Szülők akcióban horvát civil szervezet 2001-ben jött létre. Olyan polgárok tömörülése, akik a szülők és a gyerekek méltósághoz való jogáért harcolnak. Több nemzetközi gyermekvédelmi szervezet tagja, számos akciót szervez, továbbá tanácsadással és képzéssel is foglalkozik.

Daniela Drandic, az egyesület elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: az akcióhoz a régió országainak partnerszervezetei is csatlakoztak, a céljuk pedig az volt, hogy ismertessék a nők jogait a terhesség alatt és a szülés folyamatánál.

Elmondta, hogy az utóbbi öt évben szült nőket kérdezték meg arról, milyen tapasztalatokat szereztek, miközben világra hozták gyermeküket.

A 4000 nő megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatás szerint a nők 28 százaléka azt mondta, hogy a szülés alatt jelentősen romlott a hangulata. A tapasztaltak 33 százalékukra olyan benyomást tettek, hogy eldöntötték, nem szülnek több gyereket.

A nők túlnyomó része arról is beszámolt, hogy a vajúdás alatt egyedül érezték magukat. Az egészségügyi dolgozók meg sem kérdezték legtöbbjüktől (a felmérésben részt vevők háromnegyedétől), hogy mi a nevük és egyes szám harmadik személyben beszéltek róluk. A nők 77 százaléka szerette volna, ha egy közeli hozzátartozója ott van a szülésnél, ezt 22 százalékban különböző okok miatt elutasították.

| Horvátország, szülés, bulvár, gyerektervezés
2015-03-09 15:21:28

Web Design & Development Prowebshop