Természetes szülés mesterséges hasnyálmiriggyel

Természetes szüléssel megszületett az első kisbaba a világon, akinek 1-es típusú cukorbeteg édesanyja számára mesterséges hasnyálmirigy termelte az inzulint terhessége alatt. Az eszközt a Cambridge-i Egyetem kutatói fejlesztették ki.

szülés, cukorbetegség, vércukorszint | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A mesterséges hasnyálmirigy új technológia, amely segíti a cukorbetegség kezelését terhesség idején, a módszer jelentősen csökkentheti a terhes nők halálozását és a halvaszületések számát.

A kisfiú kedden született a Norwichi Egyetemi kórházban, édesanyja az első a világon, aki a Cambridge-i Egyetemi Kórház kutatóközpontján kívül használta az eszközt. Három másik várandós nő, akinél szintén mesterséges hasnyálmirigyet használtak, korábban császármetszés segítségével hozta világra gyermekét - olvasható az angliai egyetem honlapján.

A cukorbeteg kismamák gyermekei nagyobb arányban születnek valamilyen rendellenességgel, súlyuk jóval nagyobb lehet, a koraszülöttek aránya is nagyobb körükben, ötszörös a halvaszületések száma, és háromszoros annak kockázata, hogy életük első hónapjában meghalnak.

A hasnyálmirigy termeli a szervezetben az inzulint, ez az egyik fő hormon, amely segít szabályozni a vércukorszintet. Az 1-es típusú cukorbetegeknél az inzulint termelő béta-sejteket megtámadja a szervezet immunrendszere. A mesterséges hasnyálmirigy segít fenntartani az inzulin termelést, kordában tartani a cukorbetegséget.

A mesterséges hasnyálmirigy egy kicsiny hordozható eszköz, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy elvégezze egy egészséges hasnyálmirigy funkcióját a vércukorszint szabályozásában. A cambridge-i szakemberek által megalkotott rendszer három egységből áll: egy folyamatos vércukormérőből és egy vele összeköttetésben lévő inzulinpumpából, valamint egy számítógépes algoritmusból, amely az inzulin adag kiszámítását végzi.

A kutatók az év második felében tervezik tanulmányban közreadni eredményeiket. Ha az eredmények ígéretesnek bizonyulnak, akkor az új technológiai jóval több cukorbeteg nő számára teszi lehetővé, hogy terhességet vállaljon.

www.cam.ac.uk

| szülés, cukorbetegség, vércukorszint
2015-05-03 15:39:43
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop