Az embrió és a magzat mozgásai

Az emberi élet a fogantatással kezdődik. Ezt sok vallás elismeri, sőt, van olyan is, amely ettől számítja az életkort. Mi a születést tekintjük 0 évnek. Mindenki, aki már hordott magzatot a szíve alatt, tudja, milyen csodálatos a másik kis test mozgásait érezni már a szülés előtti hónapokban!

magzat, embrió, nőgyógyászat | Gyógy-ír   Kisalföld | Balogh, I.
Vérzéskimaradás esetén először terhességre gondolunk. A modern diagnosztikai eszközökkel - leggyakrabban ultrahanggal - a méhen belüli élet már korai időszakban kimutatható. Az első 12 hétben nevezzük embriónak, amikor kialakulnak szervei. Hüvelyi ultrahang-vizsgálófejjel már 5, hasi fejjel 6-8 hetes korban jól látható a piciny (1 cm-es) petezsák, benne a mozgó embrió. Gyakorlott szemű vizsgáló pedig már a szívműködést is látja.

Ritkán előfordul, hogy méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD) viselő nőknél is létrejön nem kívánt terhesség. Ezt leggyorsabban ultrahangvizsgálattal bizonyíthatjuk. A képen is jól látható, hogy elférnek egymás mellett. Tudni kell, hogy ilyen esetben a terhesség kiviselhető, mert a petezsákon kívül helyezkedik el az eszköz, így nem okoz fejlődési rendellenességet. Amíg a jelzőszál elérhető, óvatosan eltávolítható, de benn is maradhat és majd szüléskor a lepénnyel távozik el.

Akinek miómás a méhe, nehezíti a fogamzást, de nem lehetetlen. Vérzéskimaradás esetén célszerű megnézni, van-e terhesség, mekkora a göb. Ez esetben is nyugodtan kiviselhető a terhesség, békésen elférnek egymás mellett. A magzat gyorsabban növekszik, mint a mióma-göb.

Normál esetben a 16. héten vizsgáljuk először a magzatot a genetikai szűrővizsgálat részeként. Ekkor a testéhez viszonyítva sok magzatvízben igen gyors helyváltoztató mozgásokat végez a magzat. Látható, amint lábaival elrugaszkodik a méhfaltól; hajlékony gerince hol összegörnyed, hol kinyújtózik. A szívműködést kinagyítva vizsgáljuk: a két pitvar és a két kamra alakja, a billentyűk mozgása, a válaszfalak jelenléte mind fontos. Egyúttal a szívfrekvenciát is mérhetjük.

Az anya legkorábban 16 hetesen, de leggyakrabban félidősen (20 hetesen) érzi meg magzata mozgását. Tapintással szintén érezhetjük a finom rezzenéseket a hasfalon át. De kimutatható egy pohár víz hasra helyezésével is a finom vízszintingadozás, melyet a magzat okoz. Némely kismama ritmikusan ismétlődő, többször ismétlődő, furcsa mozgást érez. Ekkor csuklik a baba. Ezt a rekeszizom akarattól független mozgása okozza, éppúgy, mint a felnőttekben.

Figyeljük a magzat aktivitását! Ha túl lustának találjuk, mozogjunk, sétáljunk friss levegőn! Ha ultrahangvizsgálat során alszik, akkor külső mozgatással vagy hangingerrel ébreszthetjük föl. A magzat hall, emiatt jó, ha beszélget vele, énekel neki az édesanya, mert erre mindig reagál. De legalább így ismeri az édesapja hangját is már méhen belül. Ha sokáig nem észlelünk erős mozgást, akkor mindenképpen keressük föl kezelőorvosunkat.

Ha valaki rendszeresen jár úszni, ezt nem kell abbahagyni. Természetesen kerülni kell a zsúfolt uszodákat, a túl hideg vagy túl meleg vizet. Soha vissza nem térő alkalom érezni, amint az anya siklik a vízben s vele együtt magzata is a magzatvízben.

Később, 25-30 hetes korban még finomabb mozgások láthatók. Egyetlen méhen belüli játékával, a köldökzsinórral játszik a magzat. Ebbe belebukfencezhet, belecsavarodhat, nyakára, törzsére, végtagjaira tekerheti, majd kibogozódik. Emiatt fordul elő a szülések felénél, hogy a köldökzsinór valamely testrészre rácsavarodva születik meg a magzattal.

Sokszor látjuk a száj nyitását-zárását, vagyis a nyelést. Ujját a szájába teheti, gyakorolja a szopást. A mellkas is mozog. Ilyenkor még folyadék tölti ki a tüdőt, de a reflexek kialakulnak, hogy születéskor levegőt tudjon venni az újszülött.

A nyelőcső épségét mutatja, hogy folyadék van a gyomorban. Amit lenyelt, az innen továbbjut a belekbe. A jó veseműködésre utal a húgyhólyagban levő vizelet. Időnként még a magzat vizelését is megfigyelhetjük. A magzatvíz termelődése és felszívódása folyamatos, a salakanyagok pedig a méhlepényen át távoznak az anyába.

A szülés előtti hetekben, illetve túlhordáskor szoktuk vizsgálni a vérkeringést bizonyos esetekben. A köldökzsinórban, a hasi főverőérben, az agyban egy nagyobb artériában nézzük a véráramlást. Ezt nevezzük flowmetriának. A szívverésnek megfelelően az erekben pulzushullám vonul végig. Mérhető, számítható a szívfrekvencia, az erek falának ellenállása, az adott területre eső szervek vérellátása. Finom jelek utalhatnak az esetleges veszélyre, oxigénhiányra, így időben történő szüléssel vagy császármetszéssel a méhen belüli elhalás megelőzhető.

Születéskor a magzat tüdeje megtelik levegővel, felsír. Az oxigenizáció fokozódására teste rózsaszínű lesz. Szíve szaporán dobog, végtagjaival erőteljesen mozog. A környezeti ingerekre tüsszent, fintorog. A köldökzsinór pulzálása leáll, köldökcsatot helyezünk fel, átvágjuk.

Az újszülöttet átadjuk édesanyjának.

| magzat, embrió, nőgyógyászat
2002-07-18 13:16:06
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop