A császármetszés növelheti a gyermek elhízásának kockázatát

A császármetszéssel született gyermekek közül 15 százalékkal többen híznak el, mint a természetes úton születő társaik, a megnövekedett kockázat a felnőttkorban is megmarad Harvard Egyetem kutatóinak felmérése alapján. A közlemény a JAMA Pediatrics című folyóiratban jelent meg.

császármetszés, gyermekkori elhízás, elhízás, szülés | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A különbség családon belül még nagyobb lehet: a császármetszéssel világra hozott gyermekek esetében 64 százalékkal nagyobb az elhízás kockázata, mint természetes úton született testvéreiknél.

A kutatók több mint 22 ezer fiatal felnőtt adatait elemezték, akik 1996 és 2012 között rendszeresen válaszoltak a Growing Up Today Study című felmérés kérdéseire. A tudósok figyelembe vették a testtömegindex (BMI) változását az évek alatt, valamint minden más információt, amelynek köze lehet az elhízáshoz, többek között azt, hogy miként alakult a válaszadók édesanyjának testtömegindexe a szülést megelőzően vagy hogy dohányoztak-e.

Jorge Chavarro, a vezető szerző úgy véli, eredményeik meggyőző bizonyítékokkal támasztják alá, hogy a császármetszés és a gyermekkori elhízás között valós kapcsolat van. Különösen bizonyító erejűnek tartja, hogy igen nagy eltérést találtak családon belül a természetes úton és császármetszéssel világra hozott testvérek között is, ahol nem nagyon különböznek a testsúlyt befolyásoló tényezők, például a genetikai örökség.

Az Egyesült Államokban minden évben csaknem 1,3 millió császármetszést végeznek el, ez az összes szülések mintegy egyharmadát teszi ki. Korábban több tanulmány is felvetette, hogy a császármetszés és a gyermek elhízási kockázata között kapcsolat lehet, de ezek nem szolgáltak elég adattal az összefüggés bizonyításához.

| császármetszés, gyermekkori elhízás, elhízás, szülés
2016-09-23 01:18:19
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop