A császármetszés hatással van az evolúcióra

A kutatók becslései szerint emelkedett azoknak a szülő nőknek az aránya, akik szűk medencéjük miatt nem tudnák megszülni a babájukat: az 1960-as években ezer szülésre 30, ma 36 ilyen eset jut – közlik az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányban a bécsi egyetem kutatói.

szülés, császármetszés, evolúció | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Bécsi Egyetem elméleti biológiai tanszékének vezetője szerint régóta foglalkoztatja a kérdés az emberi evolúció kutatóit.

"Miért fordul elő ilyen nagy arányban az úgynevezett téraránytalanság, vagyis az, amikor a születendő baba feje nem fér át az anyai szülőcsatornán? A modern orvosi beavatkozások nélkül ez halálos lett volna, az evolúció szempontjából ez szelekciót jelent. Száz évvel ezelőtt a nagyon szűk medencéjű szülő nők nem élték túl a szülést, génjeiket nem örökítették tovább a lányaikra" - magyarázta a professzor.

Hosszú ideje keresik a választ arra a kérdésre is, hogy az évek során miért nem lett szélesebb az emberi medencecsontozat. Az emberi újszülöttnek nagyobb a feje, mint más főemlősöknek, ami azt jelenti, hogy a csimpánz kicsinye viszonylag könnyen jön világra.

A kutatók az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai alapján matematikai modellt fejlesztettek ki, melynek segítségével két ellentétes evolúciós erőt találtak. Az egyik szerint az újszülöttek egyre nagyobbak, a nagy születési súly pedig általában egészséges.

Ha azonban túl nagyra nő a magzat, akkor szülés közben elakadhat, ami a múltban végzetes volt mind az anyára, mind a babára nézve.

Az a szelektív erő, mely a kisebb születési súlyú babák felé terelte volna az evolúciót, a császármetszéssel eltűnt. Becslésük alapján régen a világon ezer szülésre 30 olyan eset (3 százalék) jutott, amikor a baba nem fért át az anya medencéjén. Az elmúlt 50-60 évben az arány mintegy 3,3-3,6 százalékkal nőtt, ma ezer szülésből 36-nál fordul elő téraránytalanság.

"Ma az a kérdés, mit hoz a jövő. Valószínű, hogy ez az evolúciós irány folytatódik, ám talán lassabban és kisebb arányban, ugyanis vannak határok. Nem hiszem, hogy eljön az idő, amikor a babák többsége császármetszéssel jön a világra" - tette hozzá a professzor.

| szülés, császármetszés, evolúció
2016-12-07 23:04:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop