Hagyják békén a szülő nőket!

Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon - olvasható az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb orvosi beavatkozást ajánlanak a szülőszobán.

szülés, terhesség, császármetszés | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az elmúlt húsz évben jelentősen emelkedett a szülés folyamatába való beavatkozások, köztük a szülést meggyorsító, sok helyen rutinszerűen adott oxitocin infúzió adása, és a császármetszések aránya, de ezeknek ártalmas mellékhatásai lehetnek - áll a Genfben bemutatott új irányelvekben.

A normális szülés folyamatába történő beavatkozás háttérbe szorítja a nő saját erejét és képességét, amivel gyermeket tud a világra hozni és negatívan befolyásolja a szülés élményét. Ha a szülés normálisan folyik és mind az anya, mind a baba jól vannak, akkor nincs szükség beavatkozásra.

Évente 140 millió baba születik, többségük szövődmény nélkül a WHO adatai alapján. Az új irányelvekben a szervezet hangsúlyozza, hogy minden szülés más és más, ellentmondva annak a szabálynak, hogy orvosi beavatkozásra van szükség, ha a méhszáj nem tágul óránként egy centimétert.

A WHO szerint ez a szabály nem életszerű, és gyakran a császármetszések számának emelkedéséhez vezet. Az elmúlt 15 évben több kutatást is végeztek - köztük a WHO, mely 10 ezer nigériai és ugandai nő adatait vizsgálta meg -, és kimutatták, hogy a tágulás lassabb is lehet anélkül, hogy veszélyeztetné az anya vagy a baba egészségét.

Jobb lenne a WHO szakemberei szerint küszöbértéknek tekinteni első szüléskor a 12 óra alatti, többedik szüléskor tíz óra alatti öt centiméteres tágulást, miközben figyelemmel kísérik az anya egészségi adatait és a baba szívverését.

A császármetszések arányának 10-15 százalék fölé emelkedése nem vezetett az anyai és gyermeki halálozási arányok jelentős csökkenéséhez. A WHO új ajánlásai szerint több időt kell hagyni a nőknek szülés közben, tiszteletben kell tartani az anya kívánságait.

Meg kell engedni a nőknek, hogy szabadon választhassák meg a szülési testhelyzetet, akár ülhessenek vagy guggolhassanak is, és a fájdalomcsillapítást is biztosítani kell. Legyen lehetőségük információk birtokában dönteni, legyenek bevonva a döntésekbe. Ne alkalmazzák rutinszerűen a gátmetszést a szülőcsatorna szélesítésére, mert ez több kárt okoz, mint amennyi hasznot remélnek tőle.

| szülés, terhesség, császármetszés
2018-02-21 17:06:06
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop