A szülési fájdalmak nem csupán gyógyszerrel enyhíthetők

Itt a megoldás azok számára, akik nem gyógyszerrel szeretnék csillapítani fájdalmaikat a szülés alatt - egy kis készülék, ami alacsony elektromos feszültséget kelt a bőrben.

fájdalom, gyógyszer, nők, szülési, fájdalmak, szülés, TENS, nÅ‘k | The New York Times Health News Service   Medincorp | Carroll, L.

A készüléket használó nők jelentős fájdalomcsökkentésről számoltak be, derült ki a tanulmányból, amelyet az International Journal of Gynecology & Obstetrics című folyóirat tett közzé.

Izraeli kutatók 104 olyan nőt vizsgáltak meg, akik vállalták, hogy narkotikumok vagy epidurális érzéstelenítés helyett az alternatív fájdalomcsillapítás mellett szülik meg gyermeküket.

Szinte mindegyik nő úgy nyilatkozott, hogy a módszerrel - amelyet a transzkután elektromos idegstimuláció angol rövidítése után TENS-nek neveztek el - csökkentek fájdalmaik. Ennek ellenére a nők közel 60 százaléka mégis kért valamilyen fájdalomcsillapítást a szülés valamelyik szakaszában.

Ugyanakkor a készülék használtának köszönhetően összességében sokkal kevesebb gyógyszerre volt szükség, jelentették ki a kutatók.

Egy független szakértő szerint az új módszer nem fog egyértelmű sikert aratni a szülés előtt álló nők körében.

"Ha a TENS-szel kezelt nők 60-70 százaléka más fájdalomcsillapítást is kért, akkor ez nem lehet valami hatásos módszer," kommentálta a hírt dr. Theodore Cheek, a Pennsylvania Egyetem klinikájának aneszteziológusa.

Azoknak viszont, akik mindenképen gyógyszeres kezelés nélkül kívánják megszülni gyermeküket, a TENS valóban hasznosnak bizonyulhat.

"Végül is egyszerűen fel lehet függeszteni a használatát," mondta dr. Cheek. "Nincsenek veszélyei, a magzatot nem károsítja. Az egyetlen hátránya talán az, hogy a készülék elektromosan interferálhat a magzati szívhang-monitorokkal."

A TENS használata egyszerű: négy apró elektródát helyeznek el a gerinc mentén, közvetlenül a csípő alatt, amelyek enyhe áramot vezetnek a bőrbe.

Az áram erősségét úgy alakítják ki, hogy azt érezze a beteg, de fájdalmat még éppen ne okozzon. Az izraeli kutatók által használt készülékkel a betegek saját maguknak szabályozhatták az áram erősségét.

Dr. Cheek szerint nem tudni, hogy a TENS miként hat.

Egyes kutatók viszont úgy vélik, hogy az áram blokkolja a gerincben a szüléssel járó fájdalom ingerületét.

A TENS által kibocsátott jelek ezek szerint összezavarják a szülési fájdalom által keltett jeleket. Képzelünk el egy sztrádát a csúcsforgalomban, minden autó lépésben halad. Egy új autónak, amelyik rá akar kanyarodni az útra, rengeteg idejébe telik, hogy besoroljon és elérjen a céljához. A fájdalom ingerülete ugyanígy lassan vagy egyáltalán nem ér el az agyba, ahol az érzés keletkezik.

Dr. Cheeket nem győzte meg teljesen az sem, hogy a nők a fájdalom csökkenéséről számoltak be. Lehet, hogy azt állították, de nem biztos, hogy így is érezték, mondta az aneszteziológus.

A kutatók arra kérték a résztvevő nőket, hogy fájdalmaikat egy 10-fokú skálán értékeljék. Akkor tekintették sikeresnek a fájdalomcsillapítást, ha az alanyok legalább négy fokkal enyhébb fájdalmat éreztek.

Képzeljük csak el, mit jelent négy fok ebben az esetben, mondta dr. Cheek. "Ne feledjük, a nulla az, amikor egyáltalán nem érzünk fájdalmat, és 10-es értéket kap a legerősebb fájdalom, amit valaha is éreztünk életünkben. A nők 80 százaléka a szülés fájdalmait 8-10 pontosra értékelte. A 10 pontos értékből négy pontnyi csökkenés - ez 6 pontos fájdalom, ami még mindig igen kellemetlen érzés, és nem biztos, hogy ez az a mértékű fájdalomcsillapítás, amire az emberek általában gondolnak," szögezte le dr. Cheek.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| fájdalom, gyógyszer, nők, szülési, fájdalmak, szülés, TENS
2002-07-31 20:38:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop