Út a születésig

Az első síró hangocskára azonban a türelmetlen szülőknek még várniuk kell: az első gyermek születésekor körülbelül tizennégy, további szülések esetén mintegy kilenc óra telik el az örömteli találkozásig. A szülés pontos napjához hasonlóan a szülés várható időtartama sem jósolható meg, az átlagtól egyénenként jelentős mértékben eltérhet. A természet megszabta szülési folyamat azonban ősidők óta ugyanúgy megy végbe.

szülés, kismama, születés, terhes, terhesség, gyerek, gyermek | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Békési, B.
Megindult a szülés. Kapkodás, lázas készülődés, irány a kórház. Kisbaba születik...

A hosszú órákig tartó tágulási szakaszban a méh egyre erősödő izomtevékenysége fájdalom kíséretében, fokozatosan nyitja meg a méhnyak addig feszesen záró rostjait és izmait. A méhösszehúzódások fokozódása, a fájások sűrűsödése a kismamákat alaposan próbára teheti. A tapasztalatok szerint a szülő nők a tágulási szakaszban igénylik leginkább az érzelmi támogatás melett valamilyen fájdalomcsillapító módszer alkalmazását. Sok kismama azt gondolja, hogy a tágulás, a vajúdás ideje alatt folyamatos fekvésre van ítélve ­ a szakemberek azonban csak igen ritka kórállapotok esetén tartják ezt szükségesnek. A kismama felveheti a számára legmegfelelőbb testhelyzetet, és ha szükségét érzi, akár sétálhat, mozoghat is. A korábban megtanult és begyakorolt légzéstechnikát most a gyakorlatban is kipróbálhatja: a tapasztalatok szerint ezzel nemcsak a magzat jobb oxigénellátását biztosíthatja, hanem csökkentheti a szülés alatt átélt fájdalmakat is. Jó tudni, hogy a méhszáj teljes kitágulásáig az erőlködés nem segít: a szülést nem gyorsítja, csak a fájdalomérzést növeli.

A szülés kitolási szakasza a kismamák számára már kevésbé hosszú és viszonylag elviselhetőbb, mint

a tágulás időszaka. A méhszáj megnyílásával a gyermek számára szabaddá válik az út: az erős méhizomzat tevékenysége és az anya préselőereje együttesen segítik a világra. A tolófájások alatt a gyermek egyre mélyebbre csúszik, fokozatosan tágítva a hüvely és a gát szövetét. Általában ekkor van szükség a gátmetszésre is ­ megelőzendő a gát bőrének és az alatta lévő végbélemelő izmoknak a fájdalmas berepedését. Elsőként a kisbaba feje, majd a válla és teste többi része születik meg. A köldökzsinór elvágása után a baba és mamája először csodálkozhatnak egymásra. A szülés azonban ekkor még nem ért véget! Záróakkordjaként ­ a szülés lepényi szakaszában ­ méhösszehúzódások és vérzés kíséretében távozik a méhlepény.

A szüléskor felszabaduló, kezdetben a fájdalmat elviselhető szinten tartó, majd eufóriát és örömérzetet okozó endorfinoknak köszönhetően az édesanya hamar elfelejti a szülés alatt átélt fájdalmat ­ gyermeke jelenléte mindenkinél boldogabbá teszi.

| szülés, kismama, születés, terhes, terhesség, gyerek, gyermek
2002-08-02 16:08:50
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop