Harmonikus szülés - Segítő, támogató dúlák

Ma még a többség előtt ismeretlenül, titokzatosan cseng a szó: dúla. „Hogy mid van neked?” „És mit csinál az a dúla?” „Akkor te most otthon fogsz szülni?” „Miért? Orvosod nincs?” E kérdések közül legalább egyre biztosan válaszolnia kell annak a kismamának, aki dúlát választott a szüléséhez...

szülés, dúla, otthonszülés, dúla | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(10):49-51   Celsus Kft. | Tamás, D
A kérdések jogosak. Néhány éve még én magam sem tudtam, mi az, hogy dúla. Mára viszont egy vagyok közülük...

Értő figyelemmel

A dúla asszonytársi segítő. Pártfogolja a várandós kismamát. Régen egy közösség asszonyai egymást támogatták a gyermekvárás és a szülés embert próbáló és formáló életszakaszában. A várandós nő kiválasztotta azokat a rokon vagy ismerős asszonyokat, akikben a legjobban bízott, akiknek a tanácsaira számított, és akiknek a jelenlétét igényelte a vajúdása alatt. Ők saját tapasztalataik okán képesek voltak értő figyelemben részesíteni az új anyát, és bevezetni a felelősség azon világába, amit a gyermekről való gondoskodás jelent.

A gyermekáldás elé néző nőnek napjainkban is szüksége van valakire, aki támogatja, válaszol a kérdéseire, nyugalmat sugároz, figyelmével erőt ad, és praktikus fogásokat mutat. Ezt a szerepet tölti be a dúla.

Beszélgetés, unalom nélkül

A várandósság nagyon érzékeny időszak, amikor egy-egy mellékesen elejtett, végig nem gondolt mondat is képes napokig tartó tépelődést okozni az anyának. Ilyenkor a legjobb megoldás a kommunikáció. A dúla az a személy, aki garantáltan sohasem un bele a várandósságról való beszélgetésbe. A bizonytalanságok oldásának legegyszerűbb módja, ha beszélünk róluk. Sokszor elég a nő megerősítésére a meghallgatás, és annak visszajelzése: „Rendben vagy! Amit érzel, teljesen normális.”

Igény szerint

A dúla nem helyettesíti sem az orvost, sem a szülésznőt. Ő érzelmi és fizikai támaszt nyújt, információkkal segíti a tájékozódást. Abban segíti a várandóst, amiben az igényt tart rá. Figyelmét nem kell megosztania több nő között, a szülés ideje alatt sem. Sokan megkérdezik azt is, miért jó, ha egy idegen van jelen a szülésnél. Ám a dúla nem idegen, mire elérkezik a szülés napja!

Sok esetben ő az, aki a legmélyebben ismeri a várandós nő érzéseit, családi hátterét, aggodalmait, elvárásait, reményeit... Így aztán a puszta jelenléte is megnyugtató lehet a szülő nő vagy a pár számára.

Érdemes egyeztetni!

Mindenképpen érdemes megbeszélni az orvossal, szülésznővel, ha dúlát szeretne az anya vagy a pár. Ha előre tisztázzák, hogy két választott személy jelenlétére tartanak igényt, nem érheti őket meglepetés...

Segítség az apának

A szülés során az apa érzelmileg erősen érintett: küzd benne a boldogság, az aggodalom, a bizonytalanság és a párjáért és gyermekéért érzett felelősség. Nincs gyakorlati tudása a szeme előtt zajló folyamatról. Nincs felkészülve a kórházi miliőre - például gépek, eszközök látványára - sem.

A dúla abban is segíthet, hogy az apa rátaláljon arra a legmegfelelőbb módra, amivel a párját a leghatékonyabban támogathatja a vajúdásban.

A férj, az élettárs érintése, biztatása, hangja, jelenléte felbecsülhetetlen értékű! Még ha férfiként úgy is érzi, semmit sem tesz ténylegesen.

Még egy fontos tényezőt érdemes megemlíteni, mely az apa és dúla felállás mellett szól. A mai magyar kórházi gyakorlat sajnos legtöbbször még elválasztja egymástól a babát és a mamát a szülés után. (Szerencsére ez azért lassan változni látszik.) Ilyenkor jó, ha a szülés után az apa a babával tud menni. A legtöbb síró újszülött megnyugszik apja karjaiban, akinek hangja, tenyerének érintése már ismerős neki. Fontos az első szemkontaktus is. Közben az anya sem marad érzelmileg magára, hiszen a dúla vele van.
Kérdések sora

Minél előbb látogassunk el oda, ahol szülni fogunk! Nézzük meg a szülőszobát! A biztonságérzést nagyban növeli, ha nem ismeretlen helyre kell becsöppenni a vajúdás közepette.

Jó, ha végiggondoljuk magunkban a szülőszoba-látogatás során, van-e bennünk valamivel kapcsolatban negatív benyomás, eléggé védve érezzük-e magunkat ahhoz, hogy az adott helyen szüljünk.

Fontos! Ha kérdésünk van eszközökkel, lehetőségekkel kapcsolatban, tegyük föl azt a nőgyógyászunknak minél előbb! Kérdezzünk rá a csecsemőellátási szokásokra is az adott intézményben! Legjobb, ha a csecsemőosztály vezetőjével is sikerül beszélnünk.

Témánk lehet például:
- a fürdetés
- a nyákszívás
- a baba velünk maradhat-e
- lehetséges-e a bőr-bőr kontaktus a megfigyelés időszakában
- szoptathatunk-e a szülőszobán?

A legjobb, ha a babát nem választják el az anyától. Így megismerik egymás illatát, tekintetét, és együtt pihenhetik ki a vajúdás fáradalmait. A születés utáni első néhány óra rendkívüli jelentőséggel bír az anyagyermek kapcsolat kialakulása és a későbbi sikeres szoptatás szempontjából.

Informálódjunk!

Legalább néhány alkalommal kérjünk az orvosunktól hosszabb vizitre lehetőséget a személyesebb beszélgetés lehetősége miatt.

Tipp: amikor felkeressük az orvost, illetve a szülésznőt, előzetesen írjuk össze a kérdéseinket! Az ember általában zavarban van az orvosnál, ráadásul az idő is korlátozott, így ha van egy „puskánk”, kiküszöbölhető, hogy valami fontos dolgot elfelejtsünk megkérdezni. Ilyenkor praktikus informálódnunk az egyes vizsgálatok előnyeiről és lehetséges kockázatairól, a fájdalomcsillapítási módok anyára és babára gyakorolt hatásáról.

A szép szülés fogalma

A szülési terv nem haditerv, amitől lehetetlen eltérni. Ám alkalmas arra, hogy a nagy eseménnyel kapcsolatos gondolatainkat, elképzeléseinket rendszerezzük, és tisztázzuk önmagunk számára is.

Érdemes tartalmaznia egy bevezetőt, melyben az anya megemlíti a legfontosabb szempontokat, félelmeket vagy aggályokat.

Célszerű továbbá tartalmaznia „tárgyalást”, azaz olyan részt, amelyben a normális vajúdásról, szülésről és újszülöttgondozásról és a váratlan eseményekről - elhúzódó vajúdás, császármetszés, koraszülött vagy nem életképes, beteg baba, halvaszületés - tesz említést.

A kórházat bemutató személy, egy szülésfelkészítő és a dúla hasznos tanácsokkal szolgálhatnak a szülési terv elkészítéséhez. Érdemes konzultálni az orvossal a helyi gyakorlatról vagy a szülési terv minden olyan aspektusáról, amiben segítségre lehet szükség. Mindazonáltal a szülési tervnek a saját és a partner elvárásait, preferenciáit kell tükröznie, nem pedig a barátok, tanácsadók elképzeléseit.

A szép szülés fogalma mindenkinek mást jelent!

Nagy utazás...

A várandósság hosszú „utazás”, kihívás és lehetőség önmagunk felfedezésére, a szülés folyamata pedig erőnk megtapasztalására. Mindkettő rendkívül fontos életesemény, amely viszonylag kevésszer adatik meg. Érdemes tehát készülni rá!

Levélrészlet

.....szükség lenne ilyen nézőpontú emberekre, mint te vagy, aki olyan szép hasonlatokat tud, aki olyan szépen beszél a terhességről. Tudod, hányszor öleltem át a hasam a Te leveled hatására, úgy, mintha virág lenne?! Igenis szükség lenne, hogy ilyen emberek segítsék a szülést, mint Te. És ne csak „vendégként”, hanem hivatalos segítőként.” Zs. Gáborné, Anna

Tamás Dorka
| szülés, dúla, otthonszülés
2006-09-25 14:36:58

Web Design & Development Prowebshop