Nincs semmilyen haszna a magzati oxigénszintmérésnek

Egy amerikai tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy semmilyen előnyt nem jelent, ha a szülés megindulása előtt az orvosok mérik a magzat oxigénszintjét. Ettől nem lesz több egészséges újszülött, és a felesleges császármetszések száma sem csökken.

szülés, oxigénszint, császármetszés | Sajtószemle   InforMed
A magzat oxigénellátottságának monitorozása kezdettől fogva ellentmondásos kérdés a szülészetben. 1970 óta az amerikai orvosok rutinszerűen meghallgatják a magzat szívverését, bár semmilyen bizonyíték nem állt rendelkezésre ennek a hasznosságáról. Sőt egyes kutatások kimutatták, hogy az orvosok még gyakrabban döntöttek feleslegesen a császármetszés mellett, ha a magzat szívverését nem találták rendben.

Emiatt a magzati véroxigénszint mérése kínálkozott lehetséges segítségként. 2000-ben az illetékes amerikai kormányhivatal, az FDA feltételesen jóváhagyta egy ilyen célra szolgáló készülék alkalmazását, de további kutatásokat írt elő.

A New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban 2006. november végén közzétett tanulmány több mint 5 ezer nőt érintett, de nem vitték végig, hanem idő előtt leállították, mert egyértelműen kiderült, hogy az eddig alkalmazott eljárás hatástalan. A kutatást vezető dr. Steven Bloom, a texasi egyetem orvosi központjának munkatársa kijelentette: nincs értelme az eljárás további alkalmazásának, annak, hogy olyasmire költsenek több ezer dollárt, aminek az előnye nem bizonyított. A magzati véroxigénszint mérésére szolgáló, OxiFirst elnevezésű készülék gyártója már a 2006 elején leállította a forgalmazást, mert olyan kevesen kívántak vásárolni a készülékből. Mindenesetre korábban több mint négyszázat már eladtak belőle, és mintegy 9 ezer amerikai baba születése közben alkalmazták.

Tovább>>
| szülés, oxigénszint, császármetszés
2007-01-12 08:58:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop