Az epidurális érzéstelenítés és a szoptatás

Egy ausztrál tanulmány szerint a szülési fájdalmak ellen végzett epidurális érzéstelenítés a szülést követő néhány hétben szoptatási gondokat okozhat, és előfordulhat az is, hogy az anya hamarabb abbahagyja a szoptatást.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

A sidney-i egyetem kutatói 1300 nőt vizsgáltak. A 416 epidurális érzéstelenítésben szült nő közül 172-nél császármetszést is végeztek. Bár a vizsgált nők 93 százaléka az első héten még szoptatta a gyermekét, az epidurális érzéstelenítést kapott nőknél gyakrabban jelentkeztek különféle problémák, többek közt hat hónapnál rövidebb ideig szoptattak, mint akiknél nem végeztek érzéstelenítést.

A kutatók szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az epidurális érzéstelenítésnél használt fentanyl a csecsemőknél álmosságot okoz, így nehezebben tanulnak meg szopni.

Lehetséges, hogy a fentanyl hatással van a csecsemőre, de  más magyarázat is lehet, többek közt az, hogy ha egy nő nem kéri az epidurális érzéstelenítést, valószínűleg kevésbé hajlamos feladni a szoptatással való kísérletezést is. Megjegyzendő, hogy a vizsgált nők közül soknál nemcsak epidurális érzéstelenítést végeztek, de császármetszést is, ami azzal jár, hogy ha nem kap a kismama segítséget, nehezebben szoptat, mert nem tudja felvenni a babát.

| epidurális érzéstelenítés, szoptatás
2022-08-10 11:33:15
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop