Ne féljünk a szüléstől

Mi lesz, ha nem érek időben a kórházba? Mi van, ha az orvosom nem ér oda? Kibírom-e majd a fájdalmat? És mi van akkor, ha nem tudom visszatartani a székletemet a szülőágyon?

| InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Ilyen és ezekhez hasonló kérdések, sőt, aggályok gyakran foglalkoztatják a kismamákat, akkor is, ha először szülnek, de akkor is, ha a most várt baba nem az első lesz.

Sok minden közrejátszik a félelmekben, akár a múltbeli kellemetlen tapasztalatok, akár mások rémtörténetei, vagy egyszerűen a félelem az ismeretlentől. És persze, előtérbe kerülhetnek teljesen valós aggályok is.

Ne bízzunk vakon abban, hogy majd alapos tervezéssel mindent megoldhatunk. Az orvosok szerint ez nem mindig a legjobb módja a félelem eloszlatásának. A szüléskor egyedül a baba irányítja az eseményeket.

A leggyakrabban felmerült kérdésekre a következőkben néhány megnyugtató választ adunk közre.

Félelem a fájdalomtól

Minden kismama hallott már rémtörténeteket az elviselhetetlen fájdalomról. Fontos, hogy megbeszéljük félelmeinket az orvosunkkal, és azt is, milyen eszközök állnak majd rendelkezésre a fájdalom csillapítására. Jó tudni, van-e a kórházban 24 órás érzéstelenítés, azaz bármikor szülünk is, kaphatunk-e szükség esetén epidurális érzéstelenítést. Ha nem, akkor se essünk pánikba, beszéljünk orvosunkkal a többi lehetőségről.

Sokan félnek a fájdalomcsillapítóknak a babára gyakorolt hatásától, de ezek manapság már legfeljebb múló aluszékonyságot okozhatnak, a mamára és babára egyaránt veszélytelenek.

Félelem a császármetszéstől

Előre emiatt sem érdemes aggodalmaskodni. Ha az orvos szülés közben mégis ezt a megoldást javasolná, bízzunk benne, hogy a baba szempontjából a legmegfelelőbb beavatkozást választja. Kérjük meg, magyarázza el, miért van erre szükség. A császármetszés kockázata is igen alacsony.

Félelem az epidurális érzéstelenítéstől

Lehet, hogy megnyugtató annak tudata, hogy ez a megoldás rendelkezésre áll, sokaknál mégis a várható epidurális érzéstelenítés az aggodalom újabb forrása. Szakemberek szerint a szövődmények száma elenyészően csekély, a leggyakoribb a fejfájás, de ez is könnyen orvosolható.

Félelem attól, hogy nem érünk időben a kórházba

Mindenki hallott már taxiban vagy mentőautóban született babákról. Valójában azonban a legtöbb nőnél, különösen az első ízben szülőknél, ennek a valószínűsége igen kicsi. A vajúdás általában hosszabb ideig tart, mint gondolnánk. Fontos, hogy ismerjük szervezetünk jelzéseit, és odafigyeljünk rájuk. Megnyugtató lehet, ha a szülés várható időpontja előtt két héttel már minden össze van csomagolva, és megoldottuk azt is, ki vigyáz az idősebb testvérekre, ha hirtelen kell indulni a kórházba.

Félelem attól, hogy az orvos nem ér be időben

Nyugalom, nem hagyják egyedül a vajúdó nőt akkor sem, ha az orvosa mondjuk egy óriási közlekedési dugó miatt késik. Mindig van szakorvos, szülésznő készenlétben.

Félelem attól, hogy nem tudjuk visszatartani a székletünket szülés közben

Sok orvos szerint ez nemhogy szégyen, hanem a lehető legbiztosabb jele annak, hogy nem kell császármetszést végezni, minden a maga természetes útján halad. Ha így tekintjük ezt a kérdést, elfeledkezhetünk a helyzet kínos voltáról, és örülhetünk, hogy kisbabánk mindjárt a világra jön.

WebMD
| szülés, félelem
2019-04-15 15:42:15


Ne féljünk a szüléstől

Mi lesz, ha nem érek időben a kórházba? Mi van, ha az orvosom nem ér oda? Kibírom-e majd a fájdalmat? És mi van akkor, ha nem tudom visszatartani a székletemet a szülőá...


Szülés: egy évet várni kell a következővel

Legalább egy évnek kell eltelnie a szülés és az újabb terhesség között a British Columbia Egyetem kutatói szerint. A tanulmány a JAMA Internal Medicine című folyóirat...


Rendkívül ritka terhesség után születtek ikrei egy brit nőnek

Rendkívül ritka terhesség után születtek ikrei egy brit nőnek. Jennifer Ashwoodnak gyakorlatilag két méhe van, a gyerekek külön-külön fejlődtek bennük. Orvosok szerin...


Hagyják békén a szülő nőket!

Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon - olvasható az ENSZ Egészségügyi Világszervezet...


Hármas ikreket szült egy jeruzsálemi nő, néhány órával azután, hogy nagymama lett

Hármas ikreket hozott világra egy jeruzsálemi arab nő, néhány órával azután, hogy nagymama lett legidősebb fia révén.