Ne féljünk a szüléstől

Mi lesz, ha nem érek időben a kórházba? Mi van, ha az orvosom nem ér oda? Kibírom-e majd a fájdalmat? És mi van akkor, ha nem tudom visszatartani a székletemet a szülőágyon?

szülés, félelem | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Ilyen és ezekhez hasonló kérdések, sőt, aggályok gyakran foglalkoztatják a kismamákat, akkor is, ha először szülnek, de akkor is, ha a most várt baba nem az első lesz.

Sok minden közrejátszik a félelmekben, akár a múltbeli kellemetlen tapasztalatok, akár mások rémtörténetei, vagy egyszerűen a félelem az ismeretlentől. És persze, előtérbe kerülhetnek teljesen valós aggályok is.

Ne bízzunk vakon abban, hogy majd alapos tervezéssel mindent megoldhatunk. Az orvosok szerint ez nem mindig a legjobb módja a félelem eloszlatásának. A szüléskor egyedül a baba irányítja az eseményeket.

A leggyakrabban felmerült kérdésekre a következőkben néhány megnyugtató választ adunk közre.

Félelem a fájdalomtól

Minden kismama hallott már rémtörténeteket az elviselhetetlen fájdalomról. Fontos, hogy megbeszéljük félelmeinket az orvosunkkal, és azt is, milyen eszközök állnak majd rendelkezésre a fájdalom csillapítására. Jó tudni, van-e a kórházban 24 órás érzéstelenítés, azaz bármikor szülünk is, kaphatunk-e szükség esetén epidurális érzéstelenítést. Ha nem, akkor se essünk pánikba, beszéljünk orvosunkkal a többi lehetőségről.

Sokan félnek a fájdalomcsillapítóknak a babára gyakorolt hatásától, de ezek manapság már legfeljebb múló aluszékonyságot okozhatnak, a mamára és babára egyaránt veszélytelenek.

Félelem a császármetszéstől

Előre emiatt sem érdemes aggodalmaskodni. Ha az orvos szülés közben mégis ezt a megoldást javasolná, bízzunk benne, hogy a baba szempontjából a legmegfelelőbb beavatkozást választja. Kérjük meg, magyarázza el, miért van erre szükség. A császármetszés kockázata is igen alacsony.

Félelem az epidurális érzéstelenítéstől

Lehet, hogy megnyugtató annak tudata, hogy ez a megoldás rendelkezésre áll, sokaknál mégis a várható epidurális érzéstelenítés az aggodalom újabb forrása. Szakemberek szerint a szövődmények száma elenyészően csekély, a leggyakoribb a fejfájás, de ez is könnyen orvosolható.

Félelem attól, hogy nem érünk időben a kórházba

Mindenki hallott már taxiban vagy mentőautóban született babákról. Valójában azonban a legtöbb nőnél, különösen az első ízben szülőknél, ennek a valószínűsége igen kicsi. A vajúdás általában hosszabb ideig tart, mint gondolnánk. Fontos, hogy ismerjük szervezetünk jelzéseit, és odafigyeljünk rájuk. Megnyugtató lehet, ha a szülés várható időpontja előtt két héttel már minden össze van csomagolva, és megoldottuk azt is, ki vigyáz az idősebb testvérekre, ha hirtelen kell indulni a kórházba.

Félelem attól, hogy az orvos nem ér be időben

Nyugalom, nem hagyják egyedül a vajúdó nőt akkor sem, ha az orvosa mondjuk egy óriási közlekedési dugó miatt késik. Mindig van szakorvos, szülésznő készenlétben.

Félelem attól, hogy nem tudjuk visszatartani a székletünket szülés közben

Sok orvos szerint ez nemhogy szégyen, hanem a lehető legbiztosabb jele annak, hogy nem kell császármetszést végezni, minden a maga természetes útján halad. Ha így tekintjük ezt a kérdést, elfeledkezhetünk a helyzet kínos voltáról, és örülhetünk, hogy kisbabánk mindjárt a világra jön.

WebMD
| szülés, félelem
2019-04-15 15:42:15
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop