Nem mindig szükséges a gátmetszés

Nem feltétlenül szükséges elvégezni az ún. gátmetszést (episiotomia) ahhoz, hogy a gyerek biztonságosan megszülethessék akkor sem, ha elakad a szülőcsatornában, állítják amerikai kutatók.

szülés, gátmetszés | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A Johns Hopkins-egyetem kutatócsoportjának tanulmánya szerint a kutatók megállapították, hogy jobb, ha a magzatot gátmetszés nélkül, csak kézi manőverezéssel segítik a világra. Az újszülöttek kevesebb vállsérülést szenvednek, és az anyák is elkerülik a szükségtelen traumát.

Ha a magzat válla a szülés utolsó pillanatában elakad, minél hamarabb be kell fejezni a szülést, mert a baba az oxigénhiánytól agykárosodást szenvedhet, vagy akár meg is fulladhat. Ha megpróbálják kihúzni a szülőcsatornából, a válla károsodhat. A károsodás minimalizálásának egyik módja, ha az orvos bemetszi a gátat, hogy ezáltal kiszélesítse a nyílást az újszülött világra jöveteléhez.

A brit orvosok számára előírt irányelvek a gátmetszést mint első lépést ajánlják az ilyen helyzetekben. Ám a Johns Hopkins-egyetemen dr. Edith Gurewitsch és munkatársai szerint ez nem szükséges, és azt állítják, a beavatkozás nem teszi kevésbé valószínűvé az újszülött sérülését, sőt, a válltrauma kockázatát még növelheti is.

127 olyan esetet vizsgáltak meg, ahol nehézségekbe ütközött a szülés a magzat vállának elakadása miatt. A karok idegsérülése ugyanolyan arányban fordult elő, ha a szülés gátmetszéssel és fizikai manőverezéssel történt, mint ha csak fizikai segítéssel. Sőt, a gátmetszés nélküli szüléseknél az újszülöttek vállsérülése 35 százalékkal volt kevesebb.

– A gátmetszés olyan sebészi beavatkozás, amit csak akkor kell elvégezni, ha az feltétlenül szükséges – mondja dr. Gurewitsch. – A gátmetszéssel csak a lágyszöveti akadályok küszöbölhetők ki, a magzat forgatásával hozzá lehet illeszteni a vállait az anya kismedencéjéhez. Annak, hogy a magzat elakad a szülőcsatornában, a csontos kismedence a legfőbb oka.

Dr. Gurewitsch szerint a gátmetszés fokozza az anyánál a fertőzés, a vérzés és a medencefenék rendellenességeinek (közösülés alatti kényelmetlenség, bélgáz-képződés és lehetséges inkontinencia) veszélyét.

Dr. Patrick O’Brien, a londoni University College szülésze szerint ezeket az állításokat egy randomizált kísérletsorozattal még bizonyítani kell, ám ez bizonyos etikai problémák miatt nem könnyű.

– A tanulmány mindenképpen előrelépés, mert kimondja, hogy a problémás szülésnél sem feltétlenül szükséges gátmetszést végezni. Ugyanakkor az is igaz, hogy minden második nőnél, akinél nem végeznek ilyen beavatkozást, gátrepedés történik. Így tehát nem lehet megvédeni a nőket a mellékhatásoktól, amelyekre a kutatók hivatkoznak, például a vérzéstől vagy a fertőzéstől. Egyes nőknél mégis a gátmetszés a legjobb megoldás – mondja dr. O’Brien.
| szülés, gátmetszés
2010-01-23 20:57:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop