Szülés: a várható időpont kiszámolása

A terhességi kort hagyományosan hetekben adják meg, az utolsó menstruációs vérzés első napjától kezdve a számlálást. Általában a nő menstruációjának kezdete után 2 héttel történik az ovuláció, a megtermékenyítés pedig legtöbbször röviddel az ovuláció után következik be, ezért az embrió mintegy 2 héttel fiatalabb annál, mint ahányadik hetes terhesnek nevezik a nőt a hagyományos számítás alapján.

szülés, időpont, idÅ‘pont | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Más szóval tehát egy "4 hetes terhes" nő 2 hetes magzatot hordoz magában. Ha a nő szabálytalan időközönként menstruál, adott esetben a különbség több és kevesebb is lehet 2 hétnél. A gyakorlatban 6 hetes terhesnek tekintik azt a nőt, akinek menstruációja 2 hete késik.

A terhesség átlagban 266 napig (38 hétig) tart a fogamzás időpontjától számítva, vagy 280 napig (40 hétig), ha az utolsó menstruáció első napjától kezdünk számolni. A szülés napját közelítő pontossággal úgy lehet kiszámítani, hogy az utolsó menstruációs vérzés első napjának idejéből kivonunk 3 naptári hónapot, majd hozzáadunk 1 évet és 7 napot. A terhes asszonyoknak csupán 10%-a szül az ilyen módon kiszámolt időpontban, de 50%-uk 1 héten belül hozza világra gyermekét, csaknem 90%-uk pedig 2 héten belül - a kiszámolt napnál korábban vagy később. A számolt időpontnál 2 héttel korábbi vagy későbbi szülés tehát normálisnak tekintendő.

A terhességet 3 három hónapos periódusra osztják fel: a három szakasz neve első trimeszter (1-12. hétig), második trimeszter (13-24. hétig) és harmadik trimeszter (a 25. héttől a szülésig).

| szülés, időpont
2009-03-03 12:54:30
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop