Szülés: egy évet várni kell a következővel

Legalább egy évnek kell eltelnie a szülés és az újabb terhesség között a British Columbia Egyetem kutatói szerint. A tanulmány a JAMA Internal Medicine című folyóiratban jelent meg.

szülés, szövődmények, várakozási idő | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

"A baba és az anya számára is kockázatos, ha sűrűn követik egymást a terhességek"
"Különösen fontos az információ az idősebb nők számára, mivel ők hajlamosabbak kisebb szünetet tartani két terhesség között, gyakran tudatosan"-mondta a kutatás vezetője.

A kutatók több mint 123 ezer kanadai nő mintegy 148 ezer terhességének adatait elemezték. A szülésük után kevesebb mint hat hónapin belül ismét terhes, 35 év feletti nők 1,2 százalékánál súlyos szövődmények fordultak elő, vagy a baba a szülés előtt, közben vagy nem sokkal utána meghalt. Egy legalább 18 hónapos szünet esetében a kockázat 0,5 százalékra csökkent. A fiatalabb, 20-34 év közötti nők esetében nincs ez a fokozott kockázat, de növekszik a koraszülés esélye.

A kutatók nem vizsgálta a szövődmények okait. A tanulmány szerint azok a nők, akik kevesebb mint fél éven belül ismét teherbe estek, főleg rosszabb körülmények k, kevésbé törődtek a terhesgondozással és hajlamosak voltak a dohányozni a terhesség alatt.

A tanulmány azonban még így is korábbi gyermekvállalásra bíztatja azokat a nőket, akik további gyerekeket szeretnének: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben ugyanis még azt ajánlotta, hogy a következő terhességgel ajánlatos 24 hónapot várni.


| szülés, szövődmények, várakozási idő
2018-11-04 17:26:15
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop