Tanácsadással csökkenteni lehetne a császármetszések számát

A szülő nők, akik már átestek egy császármetszésen, ritkábban választanák másodszor is ezt a megoldást, ha egy számítógépes program segítene a döntésben.

császármetszés | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Brit kutatók szerint, ha a nőket jobban segítenék tanácsadással, Angliában és Walesben évente mintegy négyezer császármetszést lehetne elkerülni, és csökkenhetne a nők szorongása is.

Nagy-Britanniában egyre nő a császármetszések száma, 1980-ban a szüléseknek mindössze 9%-a, ma 23%-a végződik műtéttel. Bár bizonyos esetekben a műtét elkerülhetetlen, a császármetszés növeli a szövődmények kockázatát mind az anyánál, mind a magzatnál.

A brit kutatók 742 korábban már császármetszésen átesett nő bevonásával végeztek vizsgálatot. A résztvevőket három csoportba osztották, vagy hagyományos terhesgondozásban részesültek, vagy számítógépes információs programot használtak, amely felvilágosította a résztvevőket a szülés különféle módozatainak kockázatairól és valószínű kimeneteléről, vagy pedig részletes döntéselemző módszerrel segítettek nekik, utóbbinál megkérdezték a nőket, hogyan értékelik a lehetséges szülési módokat, majd válaszaik alapján adták meg nekik a választási lehetőséget.

Az orvossal történt megbeszélés után a nők 37 százaléka természetes úton szült. A hagyományos gondozásban részesülőknél ez a szám 30 százalék volt, míg a számítógépes program alkalmazása esetében 29 százalék.

James Walker professzor, a brit szülészek és nőgyógyászok szakmai kollégiumának elnöke szerint a vizsgálat eredményeit jól lehet alkalmazni a jövőben. – Nagyon fontos, hogy a nők kellő információk birtokában döntsenek.

A professzor szerint a császármetszésen korábban átesett nők 75 százaléka sikeresen szülhet természetes úton is. A döntés elősegítése hasznos, de csak az első lépést jelenti a császármetszések számának visszaszorítása érdekében, azt kellene megvizsgálni, miért beszélik le a nőket a természetes, hüvelyi úton történő szüléstől.

BBC News
| császármetszés
2007-06-03 20:57:00


Ne féljünk a szüléstől

Mi lesz, ha nem érek időben a kórházba? Mi van, ha az orvosom nem ér oda? Kibírom-e majd a fájdalmat? És mi van akkor, ha nem tudom visszatartani a székletemet a szülőá...


Szülés: egy évet várni kell a következővel

Legalább egy évnek kell eltelnie a szülés és az újabb terhesség között a British Columbia Egyetem kutatói szerint. A tanulmány a JAMA Internal Medicine című folyóirat...


Rendkívül ritka terhesség után születtek ikrei egy brit nőnek

Rendkívül ritka terhesség után születtek ikrei egy brit nőnek. Jennifer Ashwoodnak gyakorlatilag két méhe van, a gyerekek külön-külön fejlődtek bennük. Orvosok szerin...


Hagyják békén a szülő nőket!

Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon - olvasható az ENSZ Egészségügyi Világszervezet...


Hármas ikreket szült egy jeruzsálemi nő, néhány órával azután, hogy nagymama lett

Hármas ikreket hozott világra egy jeruzsálemi arab nő, néhány órával azután, hogy nagymama lett legidősebb fia révén.