Tanácsadással csökkenteni lehetne a császármetszések számát

A szülő nők, akik már átestek egy császármetszésen, ritkábban választanák másodszor is ezt a megoldást, ha egy számítógépes program segítene a döntésben.

császármetszés | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Brit kutatók szerint, ha a nőket jobban segítenék tanácsadással, Angliában és Walesben évente mintegy négyezer császármetszést lehetne elkerülni, és csökkenhetne a nők szorongása is.

Nagy-Britanniában egyre nő a császármetszések száma, 1980-ban a szüléseknek mindössze 9%-a, ma 23%-a végződik műtéttel. Bár bizonyos esetekben a műtét elkerülhetetlen, a császármetszés növeli a szövődmények kockázatát mind az anyánál, mind a magzatnál.

A brit kutatók 742 korábban már császármetszésen átesett nő bevonásával végeztek vizsgálatot. A résztvevőket három csoportba osztották, vagy hagyományos terhesgondozásban részesültek, vagy számítógépes információs programot használtak, amely felvilágosította a résztvevőket a szülés különféle módozatainak kockázatairól és valószínű kimeneteléről, vagy pedig részletes döntéselemző módszerrel segítettek nekik, utóbbinál megkérdezték a nőket, hogyan értékelik a lehetséges szülési módokat, majd válaszaik alapján adták meg nekik a választási lehetőséget.

Az orvossal történt megbeszélés után a nők 37 százaléka természetes úton szült. A hagyományos gondozásban részesülőknél ez a szám 30 százalék volt, míg a számítógépes program alkalmazása esetében 29 százalék.

James Walker professzor, a brit szülészek és nőgyógyászok szakmai kollégiumának elnöke szerint a vizsgálat eredményeit jól lehet alkalmazni a jövőben. – Nagyon fontos, hogy a nők kellő információk birtokában döntsenek.

A professzor szerint a császármetszésen korábban átesett nők 75 százaléka sikeresen szülhet természetes úton is. A döntés elősegítése hasznos, de csak az első lépést jelenti a császármetszések számának visszaszorítása érdekében, azt kellene megvizsgálni, miért beszélik le a nőket a természetes, hüvelyi úton történő szüléstől.

BBC News
| császármetszés
2007-06-03 20:57:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop