Veszélyes út a szülőszobából a hálószobába

Természetesen, minden párnak saját döntése, jelen lesz-e az apa a szülésnél. Egy amerikai pszichiáter most felhívja a figyelmet az apás szülés lehetséges veszélyeire is.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Good Housekeeping

A depresszióval szakemberhez forduló apák között többen voltak, akik a szülőszobán átéltek miatt kerültek nehéz helyzetbe. Volt, aki nem tudott többé a feleségéhez szexuálisan közeledni, mások poszttraumás stresszben szenvedtek.

Manapság kevés szó esik az apás szülés esetleges negatív oldaláról. Pedig a gyerek világrajövetelének pillanata amilyen szép, olyan megrázó is lehet. Csoda meglátni a kisbaba fejét, vagy elvágni a köldökzsinórt, mégis, vannak, akik számára bénító, riasztó ez az élmény. Egyesek soha sem heverik ki.

A pszichiáter szerint a legtöbben nem szenvednek mélyreható lelki sérülést. Vannak azonban, akik igen. Előre nem lehet megjósolni, melyik férfi sérülékeny, ugyanis olyan társadalomban élünk, ahol a férfiak nem merik bevallani, hogy vonakodnak jelen lenni a szülésnél, nehogy elmaradottaknak bélyegezzék őket.

Jó lenne, ha a nők meggondolnák, meghívják-e partnerüket a szülőszobára. Lehet, hogy a párt összekötő szenvedély éppen akkor fog kihunyni.


| szülés, apás szülés, trauma
2022-11-01 12:55:20
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop