Vérszegénység (terhesség, szülés)

A terhesség folyamán a vértérfogat megnő, úgyhogy a vörösvértest- és hemoglobin-koncentráció enyhe csökkenése (hemodilució, a vér felhígulása) normális jelenség. Terhesség alatt több vasra van szükség, mert az asszonynak saját magán kívül a magzatot is el kell vele látnia (a vas a vörösvértestek képződéséhez nélkülözhetetlen). Terhességben a vérszegénység leggyakoribb fajtája a vashiányos vérszegénység, amit legtöbbször a táplálék nem elegendő vastartalma idéz elő.

terhesség, vérszegénység, vashiányos anémia | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck


A vérszegénység (anémia) olyan állapot, melyben a vörösvértestek száma vagy a bennük lévő hemoglobin (oxigénszállító fehérje) mennyisége a normálisnál alacsonyabb.

A legtöbb terhes nő valamilyen, veszélyt nem jelentő mértékben vérszegény. A hemoglobin örökletes rendellenességéből fakadó vérszegénységfajták azonban terhességi szövődményt okozhatnak. Ezek a rendellenességek növelik az újszülött megbetegedésének és halálának, valamint az anya megbetegedésének kockázatát. A szülés előtt rutinszerű vizsgálatot végeznek a hemoglobin rendellenességek irányában minden olyan nőben, akinek rasszbeli vagy etnikai hovatartozása, illetve családi kórelőzménye valószínűsíti egy ilyen rendellenesség fennállását. A magzati hemoglobin rendellenességét korionboholy-mintavétellel vagy amniocentézissel vizsgálják.

A sarlósejtes betegségben,s a leggyakoribb hemoglobin-rendellenességben szenvedő nők a terhesség alatt a fertőzés fokozott veszélyének vannak kitéve. Leggyakrabban tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés és a méh fertőződése fordul elő. A sarlósejtes betegségben szenvedő nők mintegy harmadában a terhesség alatt magas vérnyomás alakul ki. Gyakori a sarlósejtes krízis (hirtelen, súlyos fájdalom, melyet a vérszegénység súlyosbodása kísér). Előfordulhat szívelégtelenség és az erek apró vérrögei által okozott életveszélyes tüdőkárosodás (tüdőembólia) is. Minél súlyosabb fokú volt a betegség a terhességet megelőzően, annál nagyobb a kockázata a terhesség alatti egyéb problémáknak és halálozásnak.

Csökkenthető a komplikációk veszélye a hemoglobinszintet fenntartó sorozatos vérátömlesztésekkel és más kezelések segítségével.

Hasonló típusú vérszegénység jön létre már megelőzően fennálló vashiány következtében is, melynek oka menstruációs vérzés kapcsán történő vasvesztés vagy megelőző terhesség lehet. Ritkább esetben a vérszegénység oka a fólsavhiányos (foláthiányos) étrend: a fólsav egy, a vörösvértestek termeléséhez szintén szükséges B-vitamin.

Kórisme és kezelés

A diagnózist vérvétellel nyert mintából állítják fel, a vörösvértestszám, a hemoglobinszint és a vaskoncentráció meghatározásával.

A vashiányból fakadó vérszegénységet vastablettával kezelik. A vaskiegészítés nem veszélyezteti a magzatot, de az anyának hasfájást és székszorulást okozhat, különösen ha nagy dózisban szedi a tablettát. Egyelőre kérdéses, hogy minden terhes nőnek érdemes-e vaspótlásban részesülnie. Ennek ellenére a legtöbb terhes nőnek ajánlják akkor is, ha a vörösvértestszámuk és a hemoglobinszintjük megfelelő, hogy az előrehaladó terhességben mindig biztosítva legyen saját maga és magzata számára a kellő vasmennyiség. A fólsavhiányos vérszegénységet fólsavtablettával kezelik. A sarlósejtes vérszegénységbens (egy rendellenes hemoglobinnal járó betegségben) szenvedő terhes asszonyok kezelése vitatott, néha vérátömlesztésre van szükségük.

| terhesség, vérszegénység, vashiányos anémia
2009-03-03 19:44:20
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop