Idő előtti burokrepedés

Az idő előtti burokrepedés a magzatot tartó folyadékkal teli membrán átszakadása egy órával, vagy többel a vajúdás kezdete előtt.

szülés, szövődmény, vajúdás, burokrepedés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A burokrepedés, akár idő előtti, akár nem, rendszerint magzatvízfolyással jár. A burkon belüli magzatvíz (amnionfolyadék) a hüvelyen át távozik.

Régen, ha a magzatburok megrepedt idő előtt, minden erővel a szülés megindítására törekedtek, hogy a magzatot vagy az anyát fenyegető fertőzést megakadályozzák. Ez a stratégia azonban ma már nem indokolt, mert a fertőzés veszélye csökkenthető a hüvelyi vizsgálatok ritkításával. A spekulummal (a hüvely falát széttartó eszköz) való egyszeri vizsgálattal igazolható a burok megrepedése, megítélhető a méhnyak tágulása, és magzatvízmintát lehet venni a hüvelyből. Ha a magzatvíz elemzése bizonyítja, hogy a magzat tüdeje elég érett, a szülést mesterségesen megindítják (indukálják) és a magzat megszületik. Ha magzat tüdeje éretlen, az orvos próbálja elhalasztani a szülést addig, amíg az érettsége megfelelő lesz.

Ágynyugalom és intravénásan adott folyadék az esetek 50%-ában késleltetik a szülést, de az anyák egy részénél a méh összehúzódásainak gátlásához gyógyszerre is szükség van, például intravénás magnézium-szulfátra, szájon át adott vagy bőr alá fecskendezett terbutalinra, vagy ritkán intravénás ritodrinra. Ilyenkor az anyának kórházban kell feküdnie, ágynyugalomban, de a fürdőszobába kimehet. A hőmérsékletét és a pulzusát rendszeresen ellenőrzik, legalább kétszer naponta. A hőmérséklet vagy a pulzusszám emelkedése a fertőzés korai jele lehet. Ha fertőzés lép fel, a szülést megindítják, és a magzat megszületik. Ha a magzatvíz nem folyik tovább, és nincsenek méhösszehúzódások, az anya hazamehet, de továbbra is ágyban kell maradnia, és legalább hetente egyszer az orvosnak látnia kell. (Magyarországon, amennyiben az idő előtti burokrepedés egyértelműen igazolható, a terhest a szülés megindulásáig mindenképpen kórházban tartják és gondosan megfigyelik [hőmérséklet, fehérvérsejtszám, stb.].)

| szülés, szövődmény, vajúdás, burokrepedés
2009-02-16 10:49:18

Web Design & Development Prowebshop