Nyálteszttel megjósolható a koraszülés

Friss kutatási beszámolók szerint egy egyszerű nyálteszttel megállapítható, hogy a terhes nők vajon a normálisnál korábban hozzák-e világra gyermeküket.

koraszülés, nyálteszt, SalTest, nők, FDA, terhesség, nÅ‘k | The New York Times Health News Service   Medincorp | Mack, A.

A SalEst nevű módszerrel "a szülészek alaposan felkészülhetnek arra, hogy a korai szülésre a lehető legbiztonságosabb környezetben kerüljön sor, és kiválaszthatják azokat, akiknek várhatóan szükségük lesz a légzési elégtelenség (respiratory distress syndrome) és a koraszülés egyéb komplikációi elleni kezelésre," mondta dr. Patricia Robertson, a San Francisco-i Kalifornia Egyetem szülész-nőgyógyász professzora.

A teszt, ami a nyál ösztrogén-koncentrációjának mérésén alapszik, segít továbbá elkerülni azt, hogy a korai összehúzódások miatt a terhes nőt túlkezeljék, mondta dr. Robertson, aki eredményeit május közepén ismertette az American College of Obstetricians and Gynecologists New Orleans-i éves konferenciáján.

A SalTest várhatóan rövid időn belül megkapja az FDA engedélyét, tudtuk meg Vivian Dullientől, a tesztet kifejlesztő Biex Inc. alapítójától.

A kaliforniai professzor által publikált tanulmány egy FDA-vizsgálat előzményének tekinthető. A hivatalnak ellenőriznie kell, hogy a SalTest valóban pontosan jelzi-e előre a koraszülést, a szimptomatikus és aszimptomatikus esetekben egyaránt.

Az első csoportot dr. Robertson és munkatársai hét egyetemi klinika betegeiből gyűjtötték össze. A 145 terhes nő mindegyikénél (életkoruk 22 és 36 év között volt) regisztrálták a koraszülésre utaló jeleket, például az összehúzódásokat, a hátfájást vagy a bőrtüneteket; tőlük hetente vettek nyálmintákat.

A 14 nő közül, akiknek a tesztje pozitív lett, tehát a nyáluk sok ösztrogént tartalmazott, nyolcan (57 százalék) egy héten belül szülték meg gyermeküket, míg kilencen (64 százalék) két héten belül. Összehasonlításképpen a 131 negatív nő közül 115 (88 százalék) nem szült egy héten belül, és 111 (85 százalék) még a második hét vége előtt sem.

Bár a teszt még messze nem tökéletes, sokkal megbízhatóbb, mint az a laboratóriumi vizsgálat, amely a méhnyak váladékaiban a magzati fibronectin koncentrációjának mérésén alapszik, mondta dr. Robertson. Azt is hozzátette, hogy a fibronectin-teszttel szemben a SalTesthez nincs szükség medencebeli vizsgálatokra. Az FDA vizsgálataiban sok nő otthon vette le a mintát, és postán küldte el analízisre.

A Biex álláspontja az, hogy a nyálteszt nem annyira helyettesíti, hanem inkább kiegészíti a magzati fibronectin vizsgálatot.

A SalTest egy másik alkalmazási területe a koraszülés szempontjából tünetmentes nők megszűrése lehet. Ebben a csoportban a SalTest az egyébként "alacsony rizikójú" csoportba sorolt nők 50 százalékánál koraszülést jósolt, derült ki a Society of Perinatal Obstetricians éves konferenciáján, még az év elején.

A nyálteszt az Észak-Karolina Egyetem szakértője, dr. John Thorp szavaival "tovább bővíti a koraszülés rizikójának megállapításához használható eszköztárunkat."

Ugyanakkor nagy szükség lenne olyan összehasonlító vizsgálatokra is, amelyekből kiderülne, hogy melyik módszer vagy kombináció a legpontosabb, szögezte le dr. Thorp.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| koraszülés, nyálteszt, SalTest, nők, FDA, terhesség
2002-07-31 20:57:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop